Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kek: Standard, Dinamo, Sevilla i Hajduk...

04.10.2014.

14:39

Autor: Korado Vujnović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

... za nas su utakmice na najvišem nivou. Posebno kada ideš u Dalmaciju jer svi dobro znamo što nas tamo očekuje, kaže Kek.

Nakon nogometne poslastice i ogleda sa Sevillom, nogometaši Rijeke okreću se domaćem ligaškom natjecanju. Sutra ih u Dugopolju očekuje Hajduk, u 121. Jadranskom derbiju, u uvodu po mnogočemu različitom u odnosu na dosadašnje. Sraz Bijelih i Bilih najprije je u drugi plan gurnuo ogled s osvajačem EL, k tome danima se tražio zamjenski teren na kojem će se taj dvoboj odigrati. Odluka je, nakon nepopustljivosti odgovornih u HNS-u, pala na stadion Hrvatskih vitezova.

Sama najava: "Dugopolje u 16 sati", za utakmicu Hajduka i Rijeke zvuči smiješno. Ali što je tu je. Sve to što se događalo u uvodu utakmice, sigurno nam nije odgovaralo. To prepucavanje i traženje pogodne lokacije za utakmicu koja bi, igralo se na Kantridi ili na Poljudu, trebala biti praznik nogometa, remetilo nam je pripremu utakmice sa Sevillom. Ali, mi smo prihvatili tu činjenicu. Derbi koji nosi emocije i neizvjesnost dolazi nam samo 72 sata nakon teške bitke. Čeka nas ekipa koja je, posebno nakon pobjede u Puli, puna samopouzdanja i puna želje da prekine negativan "scor" u utakmicama protiv nas u zadnje vrijeme. Pokušat ćemo biti dominantni i biti ti koji ćemo pokušati voditi igru i diktirati ritam. Iako, nismo pošteno niti trenirali nakon Seville. Još moramo vidjeti koje su posljedice odlično trkački odrađene utakmice u četvrtak. Očekuju nas specifični uvjeti na stadionu u Dugopolju. Očekujem njihov pritisak i agresiju i da njihovim načinom igre koji gaji Tudor dođu do našeg gola. Moramo imati u takvoj utakmici hrabrosti, samopuzdanja i razmišljati o sebi i svojim kvalitetama. Moramo svesti greške na minimum i paziti na njihovu brzu transformaciju. Imaju igrača koji je u velikoj formi, riječ je o Sušiću. Tu su i Maglica i Gotal koji u svakoj situaciji mogu zabiti, braniči im igraju visoko i sigurno se radi o ekipi koja spada u vrh hrvatskog nogometa. Uostalom to je 121. derbi i sama ta riječ govori što to sa sobom nosi. Znamo i kakve su tenzije kod navijača i želio bi, iako je to skučen stadion na kojem će biti samo 5000 sretnika, da sve protekne fer i korektno. Nama je jedini cilj da zadržimo lijepu prednost nad Hajdukom koju smo stvorili nakon deset kola, počeo je Matjaž Kek uoči polaska za Dugopolje.

Susret sa Sevillom ostavio je posljedice na igrački kadar Bijele momčadi. Uz već prije ozlijeđenog Samardžićaneće Kek sutra moći računati na još pokoji važan kotačić.

Zoran Kvržić postizao je već golove u Bijelom dresu protiv Hajduka na Poljudu. Jesam, ali sutra se ne igra na Poljudu. I nije važno tko će biti strijelac. Neka bude bilo tko, samo neka bude. Mi idemo dati sve od sebe. Bolja smo momčad od Hajduka, imamo širi igrački kadar i idemo osvojiti tri boda, rekao je Kvržić.Probleme imaju dvojica, trojica igrača. Tomečak je dosta rovit, također i Jugović koji je prekjučer puno pretrčao, ali on je kapetan i zadnji će reći: "Ne mogu". Teško da će moći odigrati Moises iako njegova volja i karakter su posebni.  I sami ste vidjeli da zadnjih 15 minuta više nije mogao. Kao i Kramarić koji je od 75 minute bio na konopcima. Jer toliko su se tukli s njihovom zadnjom linijom, što je u današnjem nogometu normalno. Zadovoljan sam i s Kvržićevom reakcijom i načinom na koji se postavio od prve minute. U konkurenciji će biti Zec, a imam još dvije, tri dvojbe.  Knežević je pomalo zaliječio aduktor, ali on i Močinić koji će poslijepodne nastupiti za Rijeku 2 ne idu na put. Čekam povratak Močinića jer nam je jedan takav igrač baš neodostajao u utakmici sa Sevillom. Samardžić bi se nakon reprezentativne stanke trebao vratiti, a problem je sa Sharbinijem koji također ne putuje s nama. Nije dobro reagirao na treningu poslije utakmice sa Zagrebom. Poslije Seville prijavio je bol u leđima, jučer nije trenirao jer je bio na pretragama. A vi dobro znate da je meni trening jedino mjerilo i tu ja vidim tko može i tko je spreman odigrati utakmice na najvišem nivou.  Poslije Standarda, Dinama i Seville to je sigurno i utakmica s Hajdukom. Posebno kada ideš u Dalmaciju jer dobro znamo što nas dolje očekuje. Nije još prošlo niti 48 sati od te utakmice sa Sevillom i pokušat ćemo sve, što možemo s obzirom na uvjete, da napravimo što bolju regeneraciju. Mislim da je ipak tu najvažnija glava, odnosno psiha igrača.  Sama riječ "Jadranski derbi" ili "Hajduk" kod svakog igrača mora aktivirati svaki atom preostale snage. U jakom smo ritmu, ali bolje i tako nego čekati od subote do subote. To samo znači da smo nešto napravili i da igramo Europu, a to je svima nama izazov, rekao je Kek.

Još jedna od neobičnosti ovoga derbija je izostanak uobičajene medijske artiljerije. Poprilično pomirljive i suzdržane izjave s obje strane, posebno sa splitske strane.

A ne može mene prevariti ta tišina.  Mislim da su se pritajili, ali znam da su utakmicu u četvrtak budno pratili. Poznavajući Tudorov rad sve je analizirano do u detalje i da sada "čekaju kao zapete puške". Danas je Rijeka svakome u Hrvatskoj izazov, pa tako i Hajduku. Mi s druge strane moramo razmišljati samo o sebi. Neke stvari nam se u zadnjim utakmicama nisu poklopile. Ali vratit će nam se sve ako ostanemo ponizni i ne postanemo bahati. Ne smijemo sebe doživljavati kao one koji su "nešto više" jer to nije karakter ove momčadi i cijeloga kluba, završio je Kek.

U sutrašnjem 121. Jadranskom derbiju pravdu će dijeliti Fran Jović, a izravan prijenos u programu Radio Rijeke počinje u 16 sati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.