Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nogometna sjećanja: Standard, Maradona i Radmanović

18.09.2014.

12:19

Autor: Alen Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Rijeka danas igra protiv Standarda u Liegu. Opet, nakon 28 godina, nakon sada već davne 1986. Opet protiv Belgijanaca, i opet u godini svjetskoga nogometnog prvenstva. I opet je Belgija, kao i onda, bila dobra na svjetskom prvenstvu.

Tada, te 1986. godine, zaustavio ih je u polufinalu veliki Maradona. Još se oni koji dugo pamte ne mogu složiti je li bio ljepši njegov gol protiv Engleza u prethodnoj rundi ili jedan od ovih protiv Belgije. Oba u solo prodoru, oba s centra pa do gola, oba među najljepšim golovima svjetskih prvenstava svih vremena. Ipak, u nogometnim razgovorima spominju se manje od Maradonine Božje ruke protiv Engleza. Onda je Belgiju i Jean-Marie Pfaffa s dva gola zaustavio Maradona, a ove godine u četvrtfinalu SP-a jednim golom Higuain.

I tada i danas, samo nekoliko mjeseci nakon Mundiala, Rijeku ždrijeb u eurokupovima vodi u Belgiju, u Liege. Tada smo na klupi imali Joška Skoblara, danas Matjaža Keka. Kek danas sa Srećkom Juričićem i Damirom Miškovićem slaže sjajnu ekipu, Rijeka je magnet na ovim prostorima, a Skoblar se tada u slaganju ekipe morao snalaziti.

Uz domaće dečke Maura RavnićaDidu MilenkovićaDanka Matrljana i Predraga Valenčića, protiv Standarda u Liegu na teren je izveo Janka Jankovića i Igora Jelavića. Doveo ih je iz Splita koji je, predvođen Aljošom Asanovićem i gluhonijemim Jozom Bogdanovićem, harao Hrvatskom republičkom ligom, tada trećom po snazi.

Vlado Kotur i Borče Sredojević stigli su iz Banjaluke, a Roberto Paliska i Davor Radmanović (inače rođeni Riječani) iz Labina. Zoran Vujčić, koji je nekoliko godina ranije bljesnuo na Kvarnerskoj rivijeri kao Hajdukov junior, stigao je iz Vinkovaca.

U redovima Standarda tada su bili Zvezdina zvijezda Vladimir Petrović PižonSrebrenko Repčić, sjajni napadač Sarajeva pa Crvene zvezde u kojoj je odigrao nezaboravnu utakmicu protiv Bayerna, i Zoran Jelikić, sjajni Zvezdin bek koji će neko vrijeme igrati i za Hajduk za kojeg je čak bio i strijelac kada su Vujovići i ekipa izbacili Stutgart iz daljnjega europskog natjecanja.

Danas je neko drugo vrijeme i danas je Rijeka ta koja izbacuje Stuttgart i Sheriff u eurokupovima. Tada je Rijeka u Liegu odigrala 1:1, Radmanović je bio strijelac, ali to nije bilo dovoljno za prolaz nakon poraza 0:1 na Kantridi. Neka i danas bude barem 1:1, a na Kantridi se nadamo pobjedi.

Što Riječani očekuju od današnjeg ogleda Standarda i Rijeke, saznao je Borna Šmer:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.