Hrvatski radio

Radio Rijeka

Otkrivanje tajne pod stijenama

09.07.2014.

13:23

Autor: Ivan Dorian Molnar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Stadion kapaciteta 14 600 mjesta na Kantridi trebao bi, prema prvim najavama, biti dovršen u lipnju 2016. godine.

U petak nakon utakmice Superkupa na Kantridi između Rijeke i Dinama prvi put javnosti će biti predstavljen projekt novog stadiona. Inače vrlo osjetljiva tema od samog početka golicala je maštu svih navijača i ljubitelja Rijeke, koji će u petak oko 23 sata iz prve ruke moći „prošetati“ novim zdanjem pod stijenama.

Video prezentacija u trajanju od pet minuta, uz dodatni ekran i pojačani razglas, prikazat će svim gledateljima projekt, koji je riješio i svu pravnu papirologiju. Odlukom Gradskog vijeća, koje je projekt prihvatilo, stečeni su svi uvjeti za početak gradnje novog stadiona, koji će imati kapacitet 14 600 mjesta.

Završetak gradnje u lipnju 2016. – Prema prvim najavama, gradnja novog stadiona na Kantridi započet će krajem prosinca ove, a trebala bi završiti u lipnju 2016. godine. Rijeka će tako proljetni dio ove sezone, kao i cijelu sezonu 2015./16. domaće utakmice igrati na Rujevici, koja će biti stadion treće kategorije, s između četiri i pet tisuća mjesta.

Osim samih arhitekata i idejnih začetnika, na Kantridi će u petak biti prisutni razni bankari, ulagači te članovi fondacije Social Sport, na čelu s većinskim vlasnikom riječkog prvoligaša Gabrieleom Volpijem te predstavnikom Francescom Cuzzocreom. Projektant novog stadiona Gino Zavanella, također je najavio svoj dolazak, kao i koautor projekta i stručni suradnik Siniša Zdjelar iz tvrtke ZDL.

Stadion Kantrida biti će jedan od prvih stadiona u ovom dijelu svijeta, kojeg će navijači moći interaktivno doživjeti prije njegove izgradnje pomoću 3D vizualizacije. Nakon same prezentacije na Kantridi zaživjet će i nova web stranica www.stadionkantrida.hr, na kojoj će svi imati mogućnost vidjeti kako će izgledati novo zdanje. Isto tako, za vrijeme gradnje bit će dostupne razne live kamere, koje će prezentirati ne samo izgradnju, već cijeli grad i regiju.

Posjetitelji na Kantridi moći će vidjeti idejno rješenje novog stadiona. Bit će to svakako jedan povijesni trenutak. Virtualna šetnja omogućit će svima da iz prve ruke vide novo zdanje, koje će ovjekovječiti naš grad i klub, na što ćemo svi biti ponosni, govori dopredsjednik Rijeke Dean Šćulac, koji otkriva i da bi nova Kantrida trebala biti otvorena na ljeto 2016. godine.

Informacije dobivene od građevinara i ljudi zaduženih za realizaciju projekta govore kako je dinamika dobra. Zimski mjeseci mogli bi neznatno usporiti gradnju, ali prema prvim najavama demontiranje postojeće Kantride počet će krajem prosinca. Arhitekt Gino Zavanella projektirao je novi Juventusov stadion, koji je bio dovršen za 24 mjeseca. Optimistične najave potkrijepljene su djelima, pa bi Rijeka za nešto više od godine i pol od početka gradnje mogla ponovno istrčati pod stijenama!

Potpisivanje predugovora u subotu - Svečano predstavljanje idejnog rješenja na rasporedu je u subotu u 11 sati. Mjesto radnje je atrij Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja. Grad Rijeka i tvrtka Stadion Kantrida potpisat će tom prilikom Predugovor o osnivanju prava građenja na Kantridi i Rujevici.

Pod stijenama koje će i dalje ostati u svojem obliku. Pitanje je to koje je itekako zanimalo javnost. Prepoznatljivost Kantride neće se izgubiti, stijene će biti vidljive i s vrha, a gledatelji na samom stadionu imat će pogled na njih kroz prozirne stijenke krova. Prema najvišim europskim standardima, tribine novog stadiona u potpunosti će biti natkrivene. Što se same visine terena tiče, ona će biti podignuta za oko pet metara nadmorske visine. Rezultat toga bit će metar do metar i pol povišena razina travnjaka iz nekoliko razloga. Jedan je svakako izbjegavanje „poplava“ iz veljače, kada je prodor podzemnih voda uzrokovao brojne odgode utakmica. Povišenjem razine terena dobiva se i dodatni garažni prostor, koji je samo jedan od dijelova brojnih popratnih sadržaja u „paketu“ s novim velebnim zdanjem.

Stadion Kantrida kakav danas poznajemo krajem godine odlazi u povijest. U petak pod stijenama svaki posjetitelj bit će dio nove budućnosti, prikazane u sadašnjem trenutku. Svojevrsno putovanje kroz vrijeme postat će vječna uspomena za sve one koji su barem jednom u svom životu bili „progutani“ u grotlu legendarnih stijena.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.