Hrvatski radio

Radio Rijeka

Postavljena ploča u čast riječkim olimpijcima

09.09.2014.

15:44

Autor: Darko Santini

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Riječki olimpijci imaju već svoj trg ispred sportskog centra Zamet, a danas su dobili još jedno obilježje - ploču s upisanim imenima, kojom im Grad Rijeka i građani zahvaljuju na iznimnom doprinosu u razvoju riječkog sporta.

Od Amsterdama 1928. godine i olimpijske bronce Dragutina Ciottija u gimnastici do Zorana Talića u Londonu 2012. i njegovoga paraolimpijskog srebra u skoku u dalj, Riječani su osvojili dvadeset olimpijskih i paraolimpijskih medalja, što je danas ovjekovječeno prigodnom pločom na Trgu riječkih olimpijaca na Zametu.

Čast otkrivanja ploče pripala je najstarijem olimpijcu Zdravku Ćiri Kovačiću, nositelju dvije srebrne medalje u vaterpolu s Olimpijskih igara 1952. u Helsinkiju i 1956. u Melbournu, a pomogli su mu mlada riječka gimnastičarka Jana Vrsalović i član boćarskog kluba osoba s invaliditetom Luka Wagner.

Članovi Kluba riječkih olimpijaca zadovoljni su postavljanjem ploče. Dvostruki zlatni olimpijac, bivši rukometni vratar Valter Matošević smatra da mladi sportaši trebaju znati da je netko iz Rijeke osvojio olimpijske medalje. Ploča s imenima logičan je nastavak imenovanja Trga riječkih olimpijaca, smatra zlatni vaterpolist Samir Barać, koji vjeruje da će to motivirati mlade sportaše na predano bavljenje sportom.

Na "olimpijsku ploču" upisani su sljedeći osvajači riječkih olimpijskih medalja: Dragutin CiottiSergo UldericoZdravko Ćiro KovačićIvica Jobo KurtiniFrano NonkovićDejan DabovićMilka MilinkovićZoran MusturZoran RojeNenad GračanAlvaro NačinovićAramis NaglićDamir GlavanIgor HinićValter MatoševićMirza DžombaSnježana PejčićSamir BaraćDamir Burić i Zoran Talić.

Riječanka Milka Milinković od Heidelberga 1972. godine do Barcelone 1992. osvojila je čak osam paraolimpijskih medalja, što će teško biti nadmašeno. Među olimpijcima upisanima na ploču, najviše je vaterpolista - čak desetorica.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.