Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prvi svjetski prvak u nekom sportu za Hrvatsku bio je boćar Dinko Beaković

15.01.2023.

12:22

Autor: Josip Krmpotić, Tatjana Sandalj

Dinko Beaković i Josip Krmpotić u studiju Radio Rijeke

Dinko Beaković i Josip Krmpotić u studiju Radio Rijeke

Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka

Uz obljetnicu priznanja Republike Hrvatske sjećamo se da je prvi svjetski prvak Hrvatske u nekom sportu bio boćar Dinko Beaković. Osim toga, Hrvatski boćarski savez i Boćarski klub Rikard Benčić, danas BK Vargon, slave 70 rođendan, pa je Beaković o boćanju govorio u studiju Radio Rijeke.

Hrvatski boćarski savez osnovan je 1952. godine u Rijeci, pa će taj značajan datum biti obilježen revijalnom utakmicom nekadašnjih i sadašnjih igrača Boćarskog kluba Rikard Benčić / Vargon i selekcije igrača i igračica primorsko-goranske županije, u Boćarskom domu na Podvežici od 17 sati. Ujedno, bit će obilježeno i prvih 70 godina postojanja Boćarskog kluba Rikard Benčić / Vargon, a svečanost u čast boćanja organiziraju Boćarski savez PGŽ i Boćarski klub Vargon.

Treba to voljeti, trenirati, raditi da bi došao do vrha u bilo čemu, a boćanje je specifično.

Dinko Beaković

Dinko Beaković je 1993. osvojio titulu svjetskog prvaka i postao prvi hrvatski sportaš koji je takvu titulu osvojio u nekom sportu od osamostaljenja zemlje, a sjetio se u razgovoru da je odmah potom slijedila i titula plivača Miloša Miloševića.


Inače, Beaković je bio prvi boćar s tom titulom koji nije bio iz Francuske ili Italije, a s kolegom Valterom Ivančićem činio je prvi par koji je prekinuo talijansko-francuski niz svjetskih prvaka u parovima.


Prije svega toga bila je 1991., a naš gost sjetio se ponosa i siline emocija svoje i suboraca koji su vijesti o priznanju Hrvatske dočekivali na ličkom ratištu.


Boćanje je jedan od najtrofejnijih hrvatskih sportova i taj niz nagrada otvoren devedesetih nastavlja se do danas. Sjetio se Beaković Čede Vukelića koji je odgojio generacije pobjednika, Istrijana Gorana Percana, četverostrukog svjetskog prvaka u juniorskoj konkurenciji, boćarica koje su također u svjetskom vrhu, pri čemu ističe Školu boćanja Čavle...


Hrvatsko boćanje danas raste u čak 400 klubova, a igra se u sedam, osam rangova liga. Okosnicu čine klubovi Vargon, Istra, Poreč i Zrinjevac, ali je BK Rikard Benčić, današnji Vargon, ističe Beaković, jedini klub koji sve ove godine proizvodi svjetske i europske prvake.


Boćanje je sport u kojem vrhunske sportske rezultate, svjedoči naš gost, možete postizati i u dobi između 50 i 60 životnih godina. Što o budućnosti boćanja u Hrvata kaže prvi osvajač svjetskog zlata za hrvatsku reprezentaciju, poslušajte u emisiji Priko učke što su je realizirali Josip Krmpotić i Serđo Valić:

Priko Učke s Dinkom Beakovićem

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.