Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rasizam u Vinkovcima, vrijeđanje igrača Pomorca

20.03.2014.

11:31

Autor: Ivan Dorian Molnar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nogometaši Pomorca osvojili su bod na neugodnom gostovanju u Vinkovcima, koje su obilježili sramotni rasistički povici navijača Cibalije prema igraču Pomorca, Nigerijcu Jamilu Collinsu.

Slavili su nakon utakmice s Cibalijom nogometaši Pomorca, Toni Datković donio je Kostrenjanima bod u posljednjim trenucima susreta 22. kola Druge HNL. Sretan je zbog pobjede bio i 19-godišnji Jamilu Collins, Nigerijac koji je junački odradio susret i istrpio brojne uvrede domaćih navijača, koje su nažalost obilježile utakmicu.

Tijekom cijele utakmice Collinsa su vrijeđali! Nije to bio cijeli stadion, moram reći da je to bila jedna skupina od stotinjak, dvjestotinjak pripadnika domaćih navijača, koji su ružnim povicima provocirali mladog Collinsa, rekao je trener Pomorca Alen Horvat, dodavši kako ni jedan sportaš ne zaslužuje biti vrijeđan.

Collins je jedan vrlo dobar dečko, koji daje sve od sebe na treningu i na utakmicama. Smatram da je ovo ponašanje vrlo nekorektno, prema jednom sportašu koji fer i korektno odrađuje stvari na terenu, kazao je Horvat.

Službeni spiker u Vinkovcima na inicijativu glavnog suca nekoliko je puta upozoravao domaće navijače da prestanu s rasističkim povicima, no nažalost to nije imalo nikakvog utjecaja. Kostrenjani su odigrali puno gostujućih utakmica ove sezone, a ovo je prvi ovakav slučaj.

Nismo do sada imali nikada problema s time, ni na jednom gostovanju takvih povika nije bilo. Prvi puta nam se ovo dogodilo, ali na svu sreću Jamilu Collins je jedan mlad, pametan dečko, prije svega korektan sportaš i sve je podnio vrlo dobro. Divim mu se, ponio se sportski, na kraju je bio presretan zbog osvojenog boda u Vinkovcima, rekao je trener Kostrenjana.

Obavili smo i razgovor s Collinsom, upozoravamo na takve stvari, ali ponavljam, on je to junački istrpio i koncentrirao se samo na utakmicu. Svaka mu čast, jer da nije, mogle su posljedice po Cibaliju zbog ovakvih ispada biti i puno gore, zaključio je Alen Horvat.

Prema svemu sudeći, Cibalia će zbog sramotnog ponašanja svojih navijača biti kažnjena, a kako i u kojoj mjeri, predstoji vidjeti.  Kako god da se ovaj slučaj završi, ovakvi ispadi nepoželjni su na nogometnim terenima, na kojima sportaši maksimalno pošteno odrađuju svoj posao. Rasističko vrijeđanje sramoti i Cibaliju, trenutno vodeću momčad prvenstva. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.