Hrvatski radio

Radio Rijeka

Shining Umago pobjednik 15. Fiumanke

14.06.2014.

16:14

Autor: Ivan Dorian Molnar / Jelena Butković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Krstaš Shining Umago drugu je godinu zaredom osvojio naslov pobjednika Fiumanke, tradicionalne jedriličarske regate koja se 15. put održala u akvatoriju riječke luke.

Fiumanka, jedriličarska regata koja se 15. put održava u riječkom akvatoriju, startala je danas u podne. Zaplovilo je 170 posada iz raznih zemalja. Rutu od Rijeke preko Kostrene do Omišlja na Krku i natrag najbrže je još jednom svladao krstaš Shining Umago s kormilarom Željkom Perovićem. Shining je ostvario vrijeme od jednog sata i 40 minuta, što je apsolutni rekord u dosadašnjim regatama.

Drugi je to uzastopni naslov pobjednika za Shining Umago, koji je u istom sastavu slavio prošle godine na nešto skraćenoj ruti zbog lošijih vremenskih prilika. Ove godine brojni posjetitelji na riječkom lukobranu mogli su uživati gledajući plov jedrilica uz savršenu dozu vjetra. Nakon 15 održanih regata Shining Umago ima najviše naslova, čak četiri. 2008. slavili su s kormilarom Rajkom Kujundžićem, dok je godinu kasnije skiper bio Uroš Žvan.

Prvi put u 15-godišnjoj tradiciji, Fiumanka imala je i zemlju partnera - to je Grčka, koja još do kraja mjeseca predsjeda Europskom unijom. Fiumanku je danas pratio i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, pod čijim se pokroviteljstvom održava ova tradicionalna riječka regata. Što je o jedrenju nemirnim vodama rekao Josipović, tko je sve pod jedrima zaplovio, te što slijedi večeras javlja Lea Domijan Fišter: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.