Hrvatski radio

Radio Rijeka

Smiljana Marinović želi na Svjetsko veteransko prvenstvo

16.09.2018.

16:17

Autor: Albert Petrović

Smiljana i Naja u režiji HRT - Radio Rijeke (Foto: Lucija Fanton / Radio Rijeka)

Smiljana i Naja u režiji HRT - Radio Rijeke (Foto: Lucija Fanton / Radio Rijeka)

Foto: - / -

Smiljana Marinović, bivša državna prvakinja i rekorderka, trostruka olimpijka, članica Poška i Primorja, iako je zaključila službenu karijeru, ponovno se našla u žiži zanimanja jer i dalje ruši plivačke rekorde.

Na Europskom veteranskom prvenstvu u Kranju, gdje je u raznim kategorijama plivalo 3.700 plivača, Smiljana Marinović srušila je dva europska rekorda u kategoriji 40-44 godine. Na 100 metara prsno plivala je 1:14:06, a na 200 prsno 2:41:08. S tim rezultatima u Hrvatskoj bi bila druga, što je fascinantno, budući da je nedavno prešla četrdesetu.

Na pitanje je li ona "wonder woman", kaže: "Neki misle da jesam, budući da sam usput i majka trogodišnja Naje i trenerica u plivačkom klubu Rijeka. Olakšava mi bitno što Naja pliva već od prve godine, tako da ja treniram u jednom bazenu, ona pokraj mene u drugom."

Smiljana je jedna iz "splitske ekspedicije" koja je u Rijeku stigla u potrazi za boljim uvjetima treniranja. "Naš klub Rijeka je jedan od četiri kluba u gradu i slavimo deset godina postojanja. Imamo sjajne plivače, oko 160 djece i mogu reći da stalno rastemo. To ne znači da još uvijek nema mjesta za sve zainteresirane", tumači Marinović.

Na pitanje tko joj je bio sportski uzor, kaže: "Ne znam što bih vam na to rekla. Mislim da nisam imala neko posebno ime za uzor, jednostavno sam plivala. Đuke (Đurđa Bjedov) me trenirala na Pošku i viđale smo se svaki dan. Uglavnom, mogu reći da mi se čini da smo kao djeca imali malo više želje nego današnja djeca i da bi se morali malo jače potruditi", pripovijeda rekorderka.

"A opet, svaka generacija nosi svoje, moramo se i mi prilagodit njima! Velika mi je želja otići dogodine u Južnu Koreju na Svjetsko veteransko prvenstvo, ali vidjet ćemo. Sve, naravno, ovisi o financijama", kaže neumorna Smiljana koja je baš na 73. rođendan HRT - Radio Rijeke prvi puta gostovala u našem programu! Poslušajte više:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.