Hrvatski radio

Radio Rijeka

Studentska Fiumanka: pobijedio tim Fakulteta dentalne medicine

08.06.2023.

11:19

Autor: Tatjana Sandalj

Prizor sa studentske Fiumanke

Prizor sa studentske Fiumanke

Foto: Boris Rošić / Fiumanka

Od 5. do 7. lipnja, u sklopu 24. Fiumanke, jedrili su studenti Sveučilišta u Rijeci na drugoj sveučilišnoj regati Studentska Fiumanka, jednoj u nizu manifestacija kojom riječko Sveučilište obilježava 50. godišnjicu. Pobjednik je Fakultet dentalne medicine, drugo mjesto osvojio je Fakultet zdravstvenih studija, a treće STEP RI.

Galerija
Jedra prema obzoru, Foto: Boris Rošić/Fiumanka
Jedra pred gradom, Foto: Boris Rošić/Fiumanka

Već u prvom izdanju Studentske Fiumanke nazirala se njena svijetla budućnost, a druga godina nastavila se u istom tonu: zbog velikog interesa povećan je broj timova pa je na ovogodišnjoj regati sudjelovalo čak 18 posada. 


Sudjelovali su: Fakultet zdravstvenih studija, Tehnički fakultet, Akademija primjenjene umjetnosti, Filozofski fakultet, Fakultet za fiziku, Logopedija, Građevinski fakultet, STEP RI, Medicinski fakultet, Sveučilište u Rijeci, Odjel za biotehnologiju, Fakultet dentalne medicine, Pomorski fakultet, Fakultet informatike, Pravni fakultet i Učiteljski fakultet.


Promjenjivo vrijeme bilo je uzrok odgađanja starta prvog dana Studentske regate, a iako stalnog vjetra nije bilo ni drugog dana, održane su sve planirane regate. Prvi plov se jedrio po zapadnjaku od 2 do 3 čvora, drugi plov je bio uz kišu, po burinu jačine oko 5, a treći po zapadnjaku jačine do 5 čvorova.


Finalnog dana Studentske regate polje je bilo postavljeno na zapadni smjer vjetra koji je bio praćen jakom strujom te je uspješno donio jedrilice do cilja.


Zahvaljujući Hrvatskom akademskom sveučilišnom savezu i Studentskom centru Sveučilišta u Rijeci te Pomorskom fakultetu u Rijeci, Studentska Fiumanka je, kao i ostale Fiumankine regate, za sudionike u potpunosti besplatna, što studentima omogućava stjecanje novih znanja i vještina te uživanje u aktivnostima na moru.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.