Hrvatski radio

Radio Rijeka

11. rujna 2001. - datum koji je obilježio suvremenu povijest

11.09.2018.

08:32

Autor: Blanka Uzelac

Pred Memorijalnim centrom 9/11 u New Yorku (Foto: Blanka Uzelac / HRT - Radio Rijeka)

Pred Memorijalnim centrom 9/11 u New Yorku (Foto: Blanka Uzelac / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Postoje datumi za koje uvijek pamtimo gdje smo bili - gdje ste bili na današnji dan prije 17 godina? U programu HRT Radio Rijeke toga je poslijepodneva s vama bila Blanka Uzelac. Naravno da je boravak u SAD-u iskoristila za posjet Memorijalnom centru 9/11.

Bilo je dovoljno poslati e-mail Memorijalnom centru 9/11, predstaviti se kao novinarka iz Hrvatske i pokazati interes za posjet muzeju. Termin je dogovoren i na ulazu me dočekala koordinatorica za komunikaciju Olivia EggerBio je kraj travnja ove godine i jedan od nezaobilaznih mjesta koja u New Yorku želim posjetiti.

Obilazak muzeja i memorijalnog centra s vodičkinjom trajao je oko dva sata. Fotografiranje je bilo dopušteno, osim u dijelu gdje su izložene fotografije i osobni predmeti poginulih, tog kobnog dana, 11. rujna 2001. godine.

Memorijalni centar i muzej 9/11 izgrađen je na mjestu gdje su srušena dva Tower centra, popularni Blizanci (Twin towers). Uz muzej, izgrađena su i dva bazena u koje se slijeva voda, a u rubnike bazena ugravirana su imena i prezimena poginulih - bilo ih je 2.983.

Najemotivniji trenutak obilaska muzeja, smještenog ispod zemlje, bio je tijekom razgledavanja prostorija u kojim su smještene fotografije poginulih, kao i razni predmeti koji su padali s užarenih zidova. U znak pijeteta, zamoljena sam da ugasim kameru.

Počast prilikom otvorenja muzeja 2014. godine iskazana je i za šestero poginulih u prvom napadu na Svjetski trgovinski centar (WTC), 26. veljače 1993. godine.

U blizini Memorijalnog centra izgrađen je i Toranj slobode, Freedom tower, koji danas, među ostalim, služi kao podsjetnik na činjenicu koliko su Blizanci bili visoki, pa je ta zgrada danas zamjena za dva tornja s kojih je pucao pogled na cijeli Manhattan.

Izgrađeno je i prometno čvorište "Oculus", nalik na golubicu otvorenih krila. Služi kao željeznica, mjesto za šetnju i shopping centar, ujedno i kao ulaz u Memorijalni centar.

"No day shall erase you from the memory of time" ili u prijevodu "Niti jedan dan neće izbrisati sjećanje na vas", piše u muzeju u znak sjećanja na teroristički napad u središtu New Yorka, toga utorka 2001. godine.

Hvala Oliviji Egger na stručnome vodstvu i cijelom timu 9/11 Memorijalnom centru, što su omogućili da i na stranicama HRT Radio Rijeke objavimo priču i fotografije toga povijesnog događaja, najveće ljudskim postupkom uzrokovane katastrofe koja je zadesila New York i SAD.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.