Hrvatski radio

Radio Rijeka

69 godina riječke slobode i novoga identiteta

03.05.2014.

08:48

Autor: Lea Domijan Fišter / Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Rijeka danas slavi Dan oslobođenja u spomen na 3. svibnja 1945. kada su, prije točno 69 godina, grad napustili i posljednji neprijateljski njemačkogi vojnici. Tim je događajem izbrisana i umjetno stvorena granica na Rječini.

Partizansko groblje na Kozali i spomen-kosturnica na Trsatu ukrašeni su vijencima i cvijećem u spomen na sve poginule za slobodu grada. Uz Gradsku glazbu Trsat, predstavnici Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije te antifašističkih udruga od Korza su se uputili prema Delti kako bi položili vijence i zapalili svijeće kod Spomenika oslobođenja.

Bitka za Rijeku bila je jedna od najvažnijih, ali i najkrvavijih na ovome području, a vodila se u šumovitim područjima oko grada, pri samome kraju Drugoga svjetskog rata na ovom području. Procjenjuje se da je poginulo skoro tri tisuće pripadnika 4. jugoslavenske armije, prije no što je 3. svibnja 1945. Rijeka konačno oslobođena. Bezuvjetnu kapitulaciju Njemačka je potpisala tek nekoliko dana kasnije, 7. svibnja.

Vojnici su se u ovome kraju prvi put sreli licem u lice, što nije bio partizanski način ratovanja, i upravo se zato smatra iznimno krvavom. Prema sjećanjima sudionika bitke, kada je 26. travnja prije 69 godina počela topnička priprema, gorjelo je nebo i zemlja; toga jutra otvorio se pakao na brdima oko grada.

Bitka se vodila između Rijeke i Klane, na padinama Svete Katarine i Lubana te po šumama Klane i Gomanca. Povlačeći se, neprijateljske snage nisu propustile gotovo do temelja uništiti gradsku industriju i prometnu infrastrukturu. Minirane su riječka i sušačka luka, tvornice i brodogradilište, srušeni svi mostovi...

Vrlo brzo Rijeka se počela oporavljati i obnavljati, zahvaljujući u prvom redu građanima. Bilo je i natjecanja - tko će brže i više obnoviti, neka su postrojenja ponovno radila svega nekoliko dana od zadnjih bombardiranja. U vremenu općega zanosa i poleta, radilo se danonoćno, a Rijeka je uskoro postala najveći lučko-industrijski grad nove države. 

U sjećanje na važan događaj s početka svibnja 1945., kada je izbrisana i umjetno stvorena granica na Rječini između Rijeke i Sušaka, danas slavimo stvaranje novoga slobodnog društva i riječkoga identiteta. 

Gost Biserke Belić u jutarnjem programu Radio Rijeke bio je predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista PGŽ Dinko Tamarut:

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.