Hrvatski radio

Radio Rijeka

ADAC: devet kvarnerskih kampova povećalo je kvalitetu

23.01.2014.

11:08

Autor: Eduard Kišić / Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U najvažnijem međunarodnom kamping vodiču, onome njemačkog autokluba ADAC, za ovu godinu, među više od pet tisuća kampova je i 109 hrvatskih, dva više nego lani. Pet ih je označeno vrhunskima, a 17 simbolom koji ukazuje na vidljivo povećanje kvalitete sadržaja i ponude u odnosu na godinu prije.

ADAC je kampove ocjenjivao zajedno s utjecajnim nizozemskim kraljevskim auto klubom ANWB. Na sajmu turizma u Stuttgartu dodijelili su zajednička priznanja vrhunskim europskim kampovima. Među 139 kampova dobilo ga je i pet hrvatskih, jedan više nego prošle godine. Kamp Krk pridružio se kampovima Zaton (Zadar), Park Umag, Lanterna (Poreč) i Valalta (Rovinj).

Poboljšalo se devet kampova na Kvarneru - Bijar, Baldarin, Čikat, Slamni, Krk, Zablaće, San Marino, Padova III i Klenovica; četiri u Istri - Mareda, Sirena, Lanterna i Marina; te još četiri u Dalmaciji - Straško, Kozarica, Paklenica i Solaris. Kao regije s najkvalitetnijim kampovima potvrdili su se Kvarner, Istra i Zadar, dok je po ADAC-u najlošija prosječna kvaliteta kampova na dubrovačkom području i na kontinentu. 

ADAC sve češće upozorava čitatelje na krađe u određenim kampovima u Hrvatskoj. Kradu se sportski artikli kao što su brdski i električni bicikli, daske za jedrenje, vanbrodski motori, itd.

Prenoseći ADAC-ove podatke, u Kamping udruženju Hrvatske ističu važnost njemačkog tržišta. Prošle godine su najviše noćenja u kampovima, čak 5,4 milijuna ili 33 posto, ostvarili upravo Nijemci. Važno tržište KUH-u je i Nizozemska s lanjskih 1,7 milijuna noćenja, čime su potvrdili treće mjesto iza Slovenaca s 2,8 milijuna noćenja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.