Hrvatski radio

Radio Rijeka

Adamić - pokretač riječkoga života u 18. i 19. stoljeću

28.11.2014.

17:13

Autor: Alen Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na današnji dan rođen je Andrija Ljudevit Adamić, jedna od najvažnijih osoba u riječkoj povijesti. Bio je trgovac, brodovlasnik, poduzetnik, vlasnik brojnih manufaktura koje su proizvodile likere, jedra, konopce, papir, staklo i tko zna što još.

100. rođendan Paole Badjuk: Na današnji dan prije točno sto godina rođena je Riječanka Paola Badjuk. U Rijeci živi od šeste godine, kada je s roditeljima doselila iz rodnog Selca. Preživjela je tri rata i nadživjela sve države u kojima se Rijeka nalazila -Austro-Ugarsku Monarhiju, Kraljevinu Italiju i socijalističku Jugoslaviju. Radila je kao krojačica. Stoti rođendan slavi u društvu brojne obitelji: jer ima četvero djece, šest unuka i dvoje praunuka. Gospođa Paola Badjuk vjerna je slušateljica Radio Rijeke i ovim joj putem želimo sve najbolje za 100. rođendan!

Andrija Ljudevit Adamić živio je krajem 18. i početkom 19. stoljeća, od 1766. do 1828. godine. Svoje bogatstvo nije čuvao samo za sebe kao što je slučaj s današnjim novopečenim poduzetnicima u Hrvatskoj. On je poticao kulturni i društveni život Rijeke, radio na preobrazbi Rijeke u moderan grad.

Adamić projektira nove ulice, pokreće sadnju drvoreda platana u Rijeci, radi i na projektu Lujzijane. Jedan je od glavnih inicijatora i financijera izgradnje Lujzinske ceste, koja je puštena u promet 1809. godine te tako povezala Rijeku s Karlovcem. O svom trošku radi i kazalište koje može primiti 1600 ljudi.

Zajedno s Antunom Mihanovićem zastupao je Rijeku na Saboru u Požunu, današnjoj Bratislavi. Uz hrvatski jezik, Andrija Ljudevit Adamić govorio je i talijanski, engleski, francuski, njemački, a znao je i latinski jezik. Poslovao je s Englezima, Francuzima, Maltom, Tunisom, Turskom, izvozi čak i u Srednju Ameriku i Brazil.

U današnjoj emisiji Tri zmaja pitali smo vas što je Adamić izvozio u Srednju Ameriku i Brazil. Točan je odgovor - staklo.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.