Hrvatski radio

Radio Rijeka

Adriplan - učinkovito planiranje korištenje mora

28.02.2014.

12:54

Autor: Lea Domijan Fišter / Josip Krmpotić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U riječkoj gradskoj vijećnici održava se međunarodna konferencija u okviru projekta Europske unije Adriplan, u kojemu sudjeluje i Grad Rijeka. Projekt financira Opća uprava za pomorstvo i ribarstvo Europske komisije, ukupna mu je vrijednost milijun 250 tisuća eura, a Europska ga komisija sufinancira s milijun eura.

Uoči konferencije Oleg Valjalo posjetio je Lučku upravu Rijeka gdje su se pohvalili da je puno dobrog posla obavljeno, od proširenja kontejnerskog terminala, preko dubljega morskog gaza i spajanja terminala s cestom D 404 do prometa koji je u Luci Rijeka iz godine u godinu sve bolji. S nestrpljenjem se očekuje pravi početak rekonstrukcije željezničke pruge Zagreb-Rijeka. Kao i domaćini i Valjalo misli da Rijeka i riječko područje definitivno imaju razloga za optimizam jer je na području Rijeke uvijek postojao potencijal kojega nažalost ili nismo mogli ili nismo htjeli iskoristiti. S obzirom da smo u Europskoj uniji Grad Rijeka i Lučka uprava mogu računati na sredstva EU ako pripreme prave projekte. 

Konferenciju je otvorio riječki gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuvši da osim što nam je tematski blizak, važnost projekta leži u činjenici što se njime sustavno analizira stanje i predlaže održivo i učinkovito planiranje i upravljanje morem i priobaljem. S obzirom na poziciju Rijeke i velike resurse kojima raspolažemo, Grad ima dodatnu odgovornost i interes, zaključio je.

Na konferenciji sudjeluju predstavnici Opće uprave za pomorstvo i ribarstvo Europske komisije te partneri iz Slovenije, Ialije i Grčke. Član europskog parlamenta Oleg Valjalo Adriplan je opisao kao plan koji sadrži, i zrcali osnovne ideje zbog kojeg je Hrvatska u Europskoj uniji i zbog kojih EU postoji. Kada bi to saželi u jednu riječ, ona bi bila - zajedništvo, jer  da nije bilo europskog novca možda se projekt nikada ne bi dogodio.

Osnovna tema projekta je korištenje mora i zato je on vrlo važan, naglasila je moderatorica konferencije Suzana Belošević Romac, savjetnica gradonačelnika Rijeke za europske projekte. Cilj radionica koje će se odvijati poslijepodne je upoznavanje sudionika s trenutnim stanjem izrade prostornih planova koji obuhvaćaju obalno područje te razgovori o tome kako na more i priobalje djeluju pomorski promet, korištenje energije mora ili zagađenja. Poslušajte što je na konferenciji zabilježila Lea Domijan Fišter i što je u Lučkoj upravi izjavio Oleg Valjalo: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.