Hrvatski radio

Radio Rijeka

13:15 / 21.12.2014.

Autor: Nenad Lučić

Agonija radnika u čabarskom "Finvestu" najmanje još 40 dana

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nekada među vodećim drvoprerađivačkim tvrtkama u Gorskom kotaru, danas - prazni pogoni, radnici u štrajku, dok čekaju osam neisplaćenih plaća, preživljavaju uz humanitarnu pomoć. To je stvarnost tvornice "Finvest Corp" u Čabru.

Radnici Finvest Corpa već mjesecima ne dobivaju plaću i zbog toga štrajkaju. Njihovi i sindikalni pokušaji da potaknu otvaranje stečaja te time i rješavanje neizvjesne situacije zasad nisu dali rezultata. Poslodavac je početkom studenoga podnio zahtjev za predstečajnom nagodbom te nedavno dobio i dodatnih 40 dana kako bi priložio svu propisanu dokumentaciju.

Agonija radnika tako se samo produžuje, nezadovoljno komentira tajnik Novog sindikata Tomislav Kiš. Stečaj bi, kaže, bio puno bolje rješenje jer bi tada radnici barem znali u kakvoj su situaciji te što mogu ili ne mogu očekivati. Radnici Finvesta blagdane dočekuju uz humanitarnu i socijalnu pomoć za koju su zaslužni sindikat i proračun Grada Čabra.

"Živi se od dobrih ljudi. Žalosno je da smo došli do toga da nam se mora dijeliti pomoć, pored naših osam pošteno zarađenih plaća", kaže jedna od radnica Finvesta Veronika Matijašević. Unatoč promjenama koje su se nedavno dogodile na čelu uprave čabarske tvornice, za zaposlenike tvornice u Čabru situacija će barem sljedećih 40 dana ostati nepromijenjena. Javlja Nenad Lučić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.