Hrvatski radio

Radio Rijeka

Alarm u goranskom stočarstvu - mljekari propadaju

02.11.2014.

10:22

Autor: Vesna Korić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prošle godine u Hrvatskoj je proizvedeno oko 100 milijuna litara mlijeka manje nego 2012. Da su u stočarstvu "kola krenula nizbrdo" govori i podatak da je od rekordne 2008. godine broj proizvođača mlijeka smanjen s 50 tisuća na tek desetak tisuća. Jedan od primjera sve poraznijeg stanja u stočarstvu je i Gorski kotar.

Proizvođači mlijeka u Gorskom kotaru bili su zadovoljni dok nisu počele promjene s mljekarstvom i mljekarama. Anton Kružić iz Sungera nekada je imao 30 muznih krava. Posao je išao dobro, uložio je u obnovu staje, kupio strojeve... A onda je, pritisnut brojnim problemima, sve morao prodati. 

Bolje nije ni drugim goranskim stočarima koji jedva spajaju kraj s krajem. Troškovi rastu, a otkupne cijene mlijeka nikada nisu bile niže. Kako kaže Bojan Francišković iz Begova Razdolja, preostale stočare sada se može nabrojiti na prste i njihova je sudbina neizvjesna. Osim velikih troškova proizvodnje, na popisu problema su i rascjepkanost zemljišta, surovi klimatski uvjeti, divlje zvijeri koje uništavaju zemlju i napadaju stoku...

Perspektiva? Mogla bi biti dobra, ali trebalo bi za područja poput Gorskoga kotara osigurati veće potpore i trebalo bi biti više mladih domaćinstava, smatra Marica Francišković. No, mladi samo odlaze, sve ih je manje. Ivanka Tomac iz Mrkoplja planira u proizvodnji mlijeka izdržati tek do penzije, a onda, kako njezina djeca u stočarstvu ne vide budućnost, od svega odustati.

Alarm se odavno upalio, jasno je da goranskim stočarima treba hitna pomoć. Ako se ugasi stočarstvo, depopulacija će u ovome kraju biti još brža i izraženija. S malobrojnim preostalim proizvođačima mlijeka u Gorskom kotaru razgovarala je Vesna Korić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.