Hrvatski radio

Radio Rijeka

Alkoholizam je najčešća bolest ovisnosti

01.04.2014.

13:22

Autor: Lea Domijan Fišter / Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prvi dan travnja obilježava se kao Svjetski dan borbe protiv alkoholizma. Pigodno su djelatnici PU Primorsko-goranske i županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo na riječkom Korzu dijelili letke i objašnjavali metode za kontrolu alkoholiziranosti.

Svjetska zdravstvena organizacija definira alkoholizam kao bolest. Ako pojedinac prekomjerno i redovito pije alkoholna pića kod njega se javljaju alkoholna oštećenja psihičkog ili fizičkog zdravlja te ekonomski i socijalni poremećaji. Po broju oboljelih slijedi poslije bolesti srca i krvnih žila, te zloćudnih tumora. Alkoholizam je najčešća bolest ovisnosti, a javlja se u svim ekonomskim i socijalnim skupinama, u oba spola i u svakoj životnoj dobi. 

Alkoholni problemi nastaju kad društveno pijenje postane toliko intenzivno da ga okolina više ne prihvaća jer remeti odnose na radnom mjestu ili u obitelji. U toj fazi radi se o psihičkoj ovisnosti, a u nekim slučajevima slijedi fizička ovisnost s gubitkom kontrole pijenja i apstinencijskim smetnjama: tremor, znojenje, žudnja za alkoholom ako alkohol nije dostupan neko vrijeme. U početku, ali samo u početku, tolerancija na alkohol raste, a s napredovanjem bolesti se smanjuje.

Na riječkom Korzu prolaznici su se upoznavali s policijskim metodama za kontrolu alkoholiziranosti. Simuliranjem određenih koncentracija alkohola u krvi mogli su iskusiti kako u takvom stanju opadaju sposobnosti: tzv. pijane naočale ukazale su na nesposobnosti vožnje u pijanom stanju, a pokretna traka pokazala je da je i hodati u tom stanju teško. Policijski službenik za prevenciju Dario Tonković istaknuo je da su ciljevi akcije podizanje svijesti o štetnosti alkohola te promicanje zdravih životnih navika. Poslušajte izjavu:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.