Hrvatski radio

Radio Rijeka

Alkoholiziranima u Rijeci do Nove godine samo opomene

27.03.2014.

16:17

Autor: Larissa Smokvina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Do kraja godine u Rijeci se neće naplaćivati novčane kazne za ispijanje alkohola na javnom mjestu, nego će komunalni redari i policajci izricati opomene. To je kompromisno rješenje prihvaćanja Odluke o komunalnom redu na sjednici Gradskoga vijeća Rijeke. Uvjeti i način držanja i rastrčavanja kućnih ljubimaca te kažnjavanje ispijanja alkohola na javnim mjestima, dvije su teme o kojima su žustro raspravljali vijećnici Grada Rijeke.

Nakon burne rasprave vladajućih i oporbenih gradskih vijećnika, mnogobrojnih primjedbi, pa i razvodnjavanja teme, gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je da odluka nije donesena naprečac te ponovio da nije usmjerena na mlade niti njihovo okupljanje, već prema svim osobama koje budu zatečene s alkoholom na javnom mjestu. Prijelazni period neplaćanja novčane kazne do kraja godine, ostavio je otvorenim i za mogućnost promjene odluke.

U žustroj raspravi o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnom redu vladajući su isticali da im nije namjera spriječiti okupljanje mladih, nego smanjiti materijalne štete i buku u centru grada. Oporba je predlagala da se ta odluka poništi, a postavljeno je i pitanje je li to jedna od načina da se napuni gradski proračun.

Nakon niza primjedbi gradskih vijećnika koje su se najviše odnosile na nedostatak zelenih površina za šetnju i rastrčavanje pasa, većinom glasova ipak su prihvaćene izmjene Odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca. Tijekom rasprave gradonačelnik je istaknuo da je ovo samo proširena prethodna odluka koja nije izazvala pažnju, a niti jedan gradski vijećnik nije se uključio u javnu raspravu na internetu.

Gradonačelnik je najavio da bi do kraja godine trebale biti uređene dvije zelene površine za šetnju i istrčavanje pasa. Ne želimo biti represivni, ali želimo natjerati neodgovorne vlasnike da se ponašaju civilizirano, Odluka je usklađena sa zakonom, a u suradnji s kinološkim udrugama radit će se na edukaciji vlasnika. U tijeku je i potraga za još dvadesetak adekvatnih zelenih lokacija parkova za pse, zaključio je Obersnel. Sa sjednice se javila Larissa Smokvina: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.