Hrvatski radio

Radio Rijeka

Anton Rudan, lovac na samoniklo bilje: "Sve je počelo na Harteri!"

07.05.2018.

16:39

Autor: Nenad Lučić

Anton Rudan (Foto: Pixsell)

Anton Rudan (Foto: Pixsell)

Foto: - / -

Subotnja manifestacija, koja je u naselju Lič kod Fužina bila posvećena berbi gljive marohlin te samoniklom bilju, i ove je godine privukla Antona Rudana, koji je zbog zanimljivih televizijskih serijala prozvan najpoznatijim hrvatskim lovcem na samoniklo bilje.

Za samoniklo bilje Anton Rudan je zainteresiran odmalena, a s vremenom je odlučio postati i, slikovito rečeno, samonikli poduzetnik, jer je u posao ušao bez početnog kapitala. Jedan od poslovnih poteza bio je vezan uz otvaranje restorana u Zagrebu. Međutim, ubrzo je shvatio da se pokretanje fiksnog ugostiteljskog objekta ne uklapa u njegov način života, jer to je, kaže, podrazumijevalo preseljenje u urbanu sredinu, pa se ubrzo vratio u svoje zavičajno mjesto Zvečaj.

Značilo je to i povratak dotadašnjoj poduzetničkoj praksi da svoju ponudu prezentira, putujući po velikim glazbenim festivalima u Hrvatskoj. Inače, prvi poticaj da znanje o samoniklom bilju pretvori u posao dogodio se u Rijeci, a "krivci" su, kaže, Damir Mrle i ekipa iz Leta 3, koji su mu predložili da dođe na festival Harteru i ljudima "skuha malo svoje koprive".

Na tom i kasnijim festivalima Rudan je shvatio da, suprotno očekivanjima, njegova priča sa samoniklim biljem funkcionira bolje od uobičajene ponude hamburgera i sličnih proizvoda. Anton Rudan je pozornost javnosti privukao i televizijskim serijalima o lovcu na samoniklo bilje, a kako su pozivi za suradnju počeli stizati i iz nekih europskih zemalja, pomalo se okreće i poslovnim projektima u inozemstvu. Poslušajte razgovor koji je s Antonom Rudanom snimio Nenad Lučić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.