Hrvatski radio

Radio Rijeka

Antonjski rog zove! Živio pust!

17.01.2014.

08:02

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Već po stoljetnim običajima karneval je u istočnom dijelu riječkoga prstena počeo prve subote poslije blagdana Bogojavljanja. U zapadnom dijelu Rijeke i okolice počeo je danas na dan svetoga Antona pustinjaka ili na Antonju, a pusni ljudi okupljaju se na zvuk Antonjskoga roga.

Karnevalske grupe grada Rijeke danas su objesile svoje pûste. Udruga Stare gedore to je učinila ispred Doma kulture na Lokvi, na Drenovi. Pusni odbor Pehlin i Udruga za očuvanje kulturnih običaja Pašac svaki pred svojim domom kulture, a pred Domom Športskog društva Zamet tradicionalno su se okupile zametske maškare i zvončari. Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel ove godine ključeve grada čuva do idućeg petka, ali je danas vlast karnevalistima predalo više gradonačelnika i načelnika.

Prvi je pred maškarama pokleknuo opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić koji je teška srca jutros predo ključeve i škrinjicu pusnom gradonačelniku Dušku Jeličiću Duletu. Pred opatijskom tržnicom podignuta je karnevalska zastava i pust Troglavi Komunalko kojem se zamjera da je razdvojio komunalac, rušio stabla i zidove u opatijskom parku, davao otkaze ljudima u LRH i zatvorio trgovine u Opatiji. 

Program u Kastvu održan je u nazočnosti članova svih kastavskih pusnih kumpanija iz Rubeša, Spinčića i Trinajstića, a kastavski gradonačelnik Ivica Lukanović predao je ključeve Pusnomu odboru Jurčići. Svaki pusni odbor predstavio je svoga pusta: u Spinčićima visi Gospodin Čovek, u Rubešima Mavricio, u Kastvu Mate Gotovan, u Trinajstićima Vinko Lozić i u Jurčićima Franc Moler. Grad Kastav jedini ima Pusni statut po kojemu se na Antonju dodjeljuje Zlatna broskva, specijalna diploma najboljoj maškari u prošloj godini, pa su to učinili i večeras.  

Načelnik Općine Matulji ključe je predao pusenen juden z Zvoneće, a tamo je bila i sinoć izabrana najpusna divojka Matulji Tea Ćiković. Općinu je karnevalistima predao i načelnik Lovrana.

Na Bregu Viškovo načelnik je predao ključeve pusnoj meštrici, a u Domu hrvatskih branitelja Viškovo večeras biraju kraljicu Halubajskoga karnevala. S najpusnom divojkom razgovarala je Marijana Smokvina, a Eduard Kišić bio je jutros u Opatiji. Poslušajte!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.