Hrvatski radio

Radio Rijeka

Bela nedeja u Kastvu: uživanje u belici i suncu

05.10.2014.

14:11

Autor: Vladimir Jurić / Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Kastvu se održava Bela nedeja - praznik belice ili mladoga vina, koji svoje početke bilježi prije više od šesto godina. Bela nedeja održava se prve nedjelje u listopadu i u Kastav privlači brojne posjetioce.

Tako je i ovoga vikenda - vrlo živo i veselo na kastavskim ulicama i trgovima. Prošle godine doživljaj je kvarila kiša, a ovogodišnje sunčano i toplo vrijeme na Belu nedeju privuklo je dosad više od 20 tisuća posjetilaca. Belica je ove godine dobra, kažu Kastavci, a osim mladoga vina, mogu se vidjeti tradicijski zanati i obrti.

Ugostitelji su u Kastvu ovoga vikenda pripremili poznata stara jela ovoga kraja - kupus i kobasice, repu i fažol. Partneri ovogodišnje Bele nedeje su TZ grada Vinkovaca i TZ Međimurske županije, pa možete kupiti kulen, čvarke, med, proizvode od kože, opanke...

U Kastav dolazi i mnoštvo turista. Uz jelo i piće, mogu razgledati izložbu vina iz Hrvatske, Slovenije i Italije, kojom je jučer otvorena ovogodišnja Bela nedeja. Sve završava sutra Belim pundejkom, večernjim nastupom klape Nevera i druženjem dugo u noć. Kako je danas u Kastvu, zvukom i fotografijom bilježi Vladimir Jurić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.