Hrvatski radio

Radio Rijeka

Besplatno usavršavanje za wellness kuhare

16.01.2014.

16:22

Autor: Blanka Uzelac / Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Riječko narodno učilište i Učilište Studium iz Vukovara pokrenuli su program stručnog usavršavanja za zanimanje wellness kuhar što ga Europska unija sufinancira sa 150 tisuća eura.

Cilj projekta stručnog usavršavanja za zanimanje wellness kuhar je osposobiti kuhare za novo zanimanje potrebno našem ugostiteljstvu. Wellness kuhar je kuhar koji brine o wellness prehrani, a wellness prehrana je zdrava i uravnotežena prehrana, tumači ravnateljica riječkog Narodnog učilišta Rijeka Heni Strčić.

Postojeći programi srednjoškolskog obrazovanja neusklađeni su sa stvarnim potrebama turizma, a hotelima i ugostiteljskim objektima nedostaju kuhari sa specifičnim znanjima. Kuhar wellness i dijetalne prehrane je novost na hrvatskom tržištu obrazovanja i rada. Izmijenjene životne i prehrambene navike, s obzirom na višu očekivanu životnu dob gostiju i očuvanje zdravlja zahtijevaju školovano osoblje s odgovarajućim znanjima. U budućnosti, očekuju u učilištima, ne samo u restoranima i hotelima, već i u državnim i privatnim socijalnim ustanovama sa sve većim potrebama.

Trideset polaznika, petnaest iz Primorsko-goranske, a petnaest iz Vukovarsko-srijemske županije, školu će polaziti besplatno. Da bi se upisali moraju biti nezaposlene osobe ili sezonski zaposlene sa završenom srednjom školom za zanimanje kuhar. Gdje će se moći zaposliti, poslušajte u prilogu Blanke Uzelac:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.