Hrvatski radio

Radio Rijeka

Bez glutena, molim: slikovnica o borbi s celijakijom

20.05.2014.

18:08

Autor: Nina Deranja

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Rijeka je jedini grad u Hrvatskoj koji ima vrtić s bezglutenskom kuhinjom, a niti jedan restoran u zemlji ne priprema hranu bez glutena. Bezglutenska hrana jedini je način borbe s celijakijom, bolešću o kojoj se malo zna i koja je dobila svoju prvu slikovnicu u Hrvatskoj.

Slikovnica Marine Milinović Bez glutena, molim! prvo je hrvatsko izdanje toga žanra koje zabavnom i edukativnom pričom za čitatelje svih uzrasta tematizira celijakiju. U okviru Međunarodnog tjedna svjesnosti o celijakiji slikovnica će sutra u 18 sati biti predstavljena u riječkoj gradskoj vijećnici.

Autorica slikovnice je i članica Udruge oboljelih od celijakije Primorsko-goranske županije i najavila je još tri slikovnice o bolesnoj djevojčici koja vlastitim iskustvima educira čitatelje o ovoj bolesti kojoj je jedini lijek doživotna bezglutenska dijeta. Upravo zbog važnosti pravilne prehrane vrijedan je podatak da je Rijeka jedini grad u Hrvatskoj koji ima vrtić s bezglutenskom kuhinjom.

Uoči predstavljanja prve hrvatske slikovnice o celijakiji Bez glutena, molim! prilog je pripremila Nina Deranja:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.