Hrvatski radio

Radio Rijeka

12:10 / 11.07.2014.

Autor: Branka Malnar

"Brač"- Jadrolinijin 50. brod

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Jadrolinijinu flotu danas je ušao trajekt Brač drugi iz serije od 4 broda što se u pulskom Uljaniku grade za najvećeg hrvatskog putničkog brodara.Svečanost krštenja održana je danas u riječkoj luci,a kuma broda bila je proslavljena hrvatska paraolimpijka Ana Sršen.

Trajekt Brač,poput svog prethodnika Kornata , može prevesti  616 putnika i 145 osobnih vozila, dug je 100 metara,a  s četiri motora snage  450 kilovata  postiže brzinu od 12,5 čvorova.Nakon svečanosti u riječkoj luci isplovio je u Valbisku odakle će do kraja sezone održavati liniju prema otoku Cresu.. Trajekt Krševan koji je plovio na  toj liniji  sad će put Paga..gdje će pojačati kapacitet linije..

   Ulaskom trajekta "Brač" u flotu Jadrolinije , broj brodova  zaokružio se na 50. No ,ne zadugo jer  do kraja kolovoza bit će  , prema informacjama iz Uljanika , završena i  preostala dva trajekta  iz serije : „Krk"  i „Mljet" 

  Kumu broda , paraolimpijku Ana Sršen , uz radost kumstva , posebno je dojmilo što su  trajekti prilagođeni putovanjima osoba s invaliditetom .U garaži je posebno označeno invalidsko mjesto , uz njega lift te posebne sanitarije na palubi. „  Drago mi je   da su u Jadroliniji mislili na to i nadam se da će to potaknuti više osoba s invaliditetom da putuju" -rekla je Ana.

Krštenje novoga Jadronijinijog trajekta tema je emisije Ćapaj cimu Branke Malnar:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.