Hrvatski radio

Radio Rijeka

14:21 / 22.12.2014.

Autor: Larissa Smokvina

Brazzoduro: administracija mora mijenjati pristup pomorcima

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Godinu na izmaku obilježili smo, među ostalim, nastojanjima da se promijeni socijalni paket i uvedu izmjene koje će pomorcima vratiti beneficirani staž što su ga krvavo platili, rekao je glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Predrag Brazzoduro.

Promjene u Pomorskom zakoniku, subvencioniranje vježbenika, slučajevi napuštenih posada i brodova, to su teme oko kojih je bilo najviše posla za Sindikat pomoraca. Godina je protekla u pokušajima da se resornom Ministarstvu i hrvatskoj Vladi dokaže da, unatoč svim strategijama pomorskog razvitka, nismo pomorska zemlja, istaknuo je Predrag Brazzoduro. Hrvatska administracija mora mijenjati pristup pomorcima, jer sva tumačenja uvijek idu na štetu pomoraca i njihovih obitelji, objašnjava Brazzoduro.

Dodaje da su nastojali uvesti da se u 183 dana plovidbe koja pomorce oslobađaju plaćanja poreza uračuna i vrijeme kada je pomorac izložen bolesti ili nemogućnosti ukrcaja jer je, primjerice kompanija propala za vrijeme njegova boravka kod kuće.

Što se tiče pitanja vježbenika, nakon pet godina borbe, prije dva tjedna napravljen je mali pomak kada je Vlada konačno donijela plan i program subvencioniranja vježbenika. Međutim, odluka je opet donesena ''ad hoc'' i u Sindikatu već slute probleme, jer hrvatski brodari ne mogu primiti 500 ljudi koji izlaze s fakulteta i traže svoje mjesto na brodu.

Brazzoduro ističe vrlo loša iskustva s hrvatskim zakonodavstvom i sudovima kada se radi o napuštenim brodovima i posadama. Primjerice brod ''Ana'' još uvijek stoji u Splitu bez rješenja za naknadu 150 tisuća dolara duga pomorcima;  slučaj ''Padna'' riješen je dogovorom između kupca i Sindikata; kod slučaja broda ''Generoso'' pokazuje se nedosljednost suda kada o posve istoj stvari donosi dvije različite pravne odluke... Poslušajte izjavu Predraga Brazzodura:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.