Hrvatski radio

Radio Rijeka

Brojati turiste - ili njihovu potrošnju?

03.07.2014.

16:04

Autor: Odri Ribarović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatska je poznata po kvaliteti hrane, posebno kada su u pitanju plodovi mora. No spremnost gostiju da potroše na skuplji obrok - u odnosu na mnogo povoljniju brzu hranu, bila ona mesna ili riblja - otprilike je 50:50.

Iz Opatije su stigli brodom u Ičiće na popularni riblji ručak za svega nekoliko eura. Englezima cijene nisu problem, no malo tko od turista ne računa na dnevnoj bazi; bez obzira na platežnu moć, ne prolaze samo skupe stvari.

Kažu nam engleski gosti da su dobili stvarno dobru vrijednost za novac, a s njima se slaže i bračni par iz Njemačke – kod njih je to znatno skuplje.

Iako svi koji žive od turizma žude za gostima koji troše i do 250 eura na dan, mi smo htjeli upravo popularnim cijenama omogućiti ljudima da se vrate zdravoj hrani, kaže ugostitelj iz Ičića Vlado Vretenar. Nudi plavu ribu – inćunima i srdelama cijena je već petu godinu zaredom 20 kuna.

Saznamjemo da je sve češća navika turista, osobito Slovenaca i Austrijanaca, internetska provjera vremenske prognoze – ako je dobra, evo ih za koji sat ili dva. Javlja Odri Ribarović:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.