Hrvatski radio

Radio Rijeka

Budućnost Raba ovisi o prodaji "Imperiala"

27.04.2014.

13:16

Autor: Nikolina Majster

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Rabljane je uznemirila vijest o prodaji "Imperiala", turističke tvrtke koja već godinama posluje s dobiti. O tom poduzeću ovisi gospodarstvo otoka, pa su stanovnici zabrinuti.

Jedna od Vladinih mjera za smanjivanje manjka u proračunu jest i ubrzana privatizacija, a na prodaju se nude i uspješna turistička poduzeća.Tako je za malo više od 50 posto dionica rapskog "Imperiala" neobvezujuće ponude podnijelo 11 investitora.

Predsjednik Uprave Vlado Miš nije bio spreman za davanje izjava, no istaknuo je kako je riječ o zdravome društvu u koje je posljednjih nekoliko godina uloženo 45 milijuna eura. Trenutačno se uređuje autokamp San Marino. 

S načinom prodaje "Imperiala" nisu oduševljeni ni predstavnici lokalne samouprave. Previše je, kažu, neizvjesnosti koja se nadvila nad otokom. Gradonačelnica Raba Rosanda Krstinić Guščić bori se, kaže, ponajprije za ljude i radna mjesta, koja bi se privatizacijom trebala povećavati, a ne ukidati.

U općini Lopar smatraju kako je ostalo mnogo otvorenih pitanja koja je trebalo riješiti prije privatizacije. Načelnik Alen Andreškić zabrinut je zbog najavljene prodaje koja je, kaže, obavijena velom šutnje i neizvjesnosti.

Budućnost oko dvije tisuće otočana vezana je uz sudbinu Imperiala, a o njegovoj budućnosti više će se znati nakon 15. svibnja, kada se otvara drugi obvezujući krug za buduće investitore. Javlja Nikolina Majster:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.