Hrvatski radio

Radio Rijeka

Bulić: gladni profita su sramota hrvatskog turizma

09.04.2014.

16:21

Autor: Olga Mandić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Za početak turističke sezone uprava Liburnia Riviera Hotela pripremila je novu sistematizaciju radnih mjesta s više od 50 mjesta manje nego do sada. S onima koji neće zadržati sadašnji posao prekobrojnih je i dvostruko više. Predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera Bruno Bulić poručio je da ne postoji nikakav opravdani razlog da se broj izvršitelja u toj opatijskoj tvrtki smanji.

U posljednje tri godine u Liburnia Riviera Hotelima broj noćenja je povećan, prihodi su porasli preko 15 posto, a neto dobit preko 500 posto. Po svim parametrima riječ je o uspješnoj kompaniji, a ne postoji nikakva objektivna ni izvjesna okolnost zbog koje ovi parametri neće i dalje rasti, pojasnio je Bruno Bulić. Ponašanje ovih poslodavaca koji posluju s izrazitim profitom, a u isto vrijeme, da bi ostvarili još veći profit, idu na smanjivanje broja radnika u stalnom radnom odnosu, zapravo potkopavaju temelje naše države, istaknuo je Bulić.

Ovim potezom uprava LRH obmanula je i sindikat i opatijskog gradonačelnika Ivu Dujmića, rekla je voditeljica ureda za Kvarner u SiK-u Marina Cvitić. Naime, u prosincu prošle godine na zahtjev Radničkoga vijeća odustali su od programa zbrinjavanja viška radnika po kojem bi 87 radnika ostalo bez posla. Ubrzo nakon toga uprava je Radničkom vijeću dostavila prijedlog izmjena i dopuna pravilnika o sistematizaciji s brojem izvršitelja po profitnim centrima, a na sastanku o toj temi nisu dali nikakav konkretan odgovor, što znači da nisu ni imali namjeru konzultirati socijalne partnere. S obzirom da se radi o radnicima koji žive na području Opatije i koji će umjesto na posao otići na zavod za zapošljavanje, očekujemo reakciju gradonačelnika na ovaj potez LRH, rekao je Bulić.

Osmijeh je ključ uspjeha u turizmu, ali kako da se osmjehuje radnik koji strahuje da će izgubiti radno mjesto? pita se u izjavi Bulić, a s konferencije za novinare javlja Olga Mandić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.