Hrvatski radio

Radio Rijeka

Čemu služi komorska članarina?

27.10.2013.

16:22

Autor: Olga Mandić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Velika krađa novca iz HGK puni zatvore i sudnice, a obrtnici i tvrtke plaćaju članarinu komori za koju se ne zna s koliko novca raspolaže niti na što ga troši.

Kako je s računa Hrvatske gospodarske komore izvučeno 32 milijuna kuna i tko je sve u tome sudjelovao, sada je pitanje pravosuđa. Je li prvi čovjek komore Nadan Vidošević nakon što se višegodišnje zamračivanje novca otkrilo trebao ponuditi ostavku, pitanje je osobne etičnosti i morala. Ali tko će odgovoriti na pitanje zašto tvrtke i obrtnici, uz sve ostale parafiskalne namete, moraju plaćati i komorsku članarinu?

Otkad je hrvatske države, članstvo u komorama za tvrtke i obrtnike je obvezno. Dio članarine obrtnici plaćaju paušalno, dio po stopi od 0,40 posto od dobiti, dok se članarina za gospodarsku komoru kreće od 55 do 5500 kuna mjesečno, a u slučaju neredovite uplate plaćaju i zateznu kamatu.

Bilo je pokušaja da se ukine obavezno članstvo, ali nijedna vlada to nije učinila, a niti sadašnja, čini se, neće. Za razliku od ministra Gordana Marasa koji je već najavio ukidanje obaveznog članstva u Obrtničkoj komori, ministar Ivan Vrdoljak ovih je dana izjavio kako će Gospodarskoj komori smanjiti prihode, ali je neće ukinuti jer radi korisne stvari.

Ne zna se koliko točno novca sjeda na komorske račune niti tko kontrolira kako se taj novac troši. Naime, prvi koji bi to morao činiti, sam kaže da je zadnji doznao za krađu. Više Olga Mandić: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.