Hrvatski radio

Radio Rijeka

Centar za mirovne studije: vojni rok je zastarjela ostavština 20. stoljeća

05.02.2017.

12:59

Autor: Josip Krmpotić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hoće li se vratiti obavezno služenje vojnog roka, pitanje je koje zaokuplja razmišljanja hrvatske javnosti. I dok jedni drže da je ideja dobra i realna, drugi su uvjereni da je nametnuta i da joj se upravo zbog toga priklanja državni vrh, premda dio ljudi iz vrha vojni rok nije odslužio.

Centar za mirovne studije tvrdi da bi militarizacija Hrvatske koštala od 300 do 400 milijuna kuna godišnje, a cjelovita reforma hrvatskog obrazovnog sustava u idućih pet godina više od 300 milijuna. Valjda su nam onda bitnije stavke rješavanja nezaposlenosti ili stambenih pitanja, a nikako povratak u prošlost. "Temeljno se protivimo vojnom roku i mislimo da za njega više nema mjesta, da je on ostavština 20. stoljeća. Mi danas živimo u 21. stoljeću i tu priču više ne treba izvlačiti iz naftalina", kaže Goran Bosanac.

Borba protiv terorizma krenula je pred više od 15 godina. Rezultati su upitni, a sutrašnjica još neizvjesnija. "Kada su SAD odlučile poslati vojsku na Al Qaedu, to je završilo današnjom situacijom da je Europa preplavljena izbjeglicama, da imamo sukobe u Iraku i Afganistanu. Pokrenuti su ratovi koji ne traju četiri ili pet godina, nego ratovi koji kad krenu nikako da stanu", govori Bosanac.

Zveckanje oružjem, naoružavanje susjeda - sve skupa ne obećava dobro. Centar za mirovne studije poziva građane da ustanu i da se pobune protiv te ideje. "Ustvari je sva moć u nama građanima, da naprosto ustanemo i natjeramo ih da odustanu od te ideje", ističe Goran Bosanac.

Hoće li opet puška na rame, samo za vikend ili malo više, ili ćemo kroz prozor vidjeti nešto ljepše od oružja - vidjet ćemo. Prilog Josipa Krmpotića:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.