Hrvatski radio

Radio Rijeka

Certifikati za termoelektranu koja rijetko radi

28.01.2014.

13:46

Autor: Vesna Korić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Riječka termoelektrana gotovo da i ne radi zbog neisplativosti. Prošle godine odradila je tek tristotinjak sati, ali kada radi, brine o zaštiti okoliša, pa su HEP-ovoj termoelektrani u Urinju danas dodijeljena dva vrijedna certifikata.

Čim se u TE Rijeka pokrenu postrojenja stvaraju se gubitci. Naime, u proizvodnji električne energije koristi se skupo loživo ulje. Stoga je posljednjih godina riječka termoelektrana rijetko radila. No, iako je proizvodnja bila na kapaljku, vodilo se računa o tome da se strogo poštuju međunarodne norme zaštite okoliša. 

Pogon Termoelektrane Rijeka stoga odsad posjeduje certifikat za sustav upravljanja kvalitetom prema zahtjevima međunarodne norme ISO 9001 te certifikat za sustav upravljanja okolišem prema međunarodnoj normi ISO 14001. Certifikati su potvrda da se koriste najbolje tehnologije i tehnike u proizvodnji električne energije koji smanjuju štetne emisije u okoliš.

Unatoč neisplativosti proizvodnje, opstanak TE Rijeka ne bi trebao biti upitan. Iz HEP-a poručuju da je njezina lokacija izvrsna i da se traži rješenje, odnosno najprikladnija tehnologija za isplativu proizvodnju, ali i zaštitu okoliša u najvećoj mogućoj mjeri. Javlja Vesna Korić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.