Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Češljugar": šareni križanac češljugara i kanarinke za zlatno odličje

22.01.2019.

16:29

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

Irena Trdić, Zdenko Trdić, Željko Valjan (Foto: Gloria Fabijanić Jelović / HRT - Radio Rijeka)

Irena Trdić, Zdenko Trdić, Željko Valjan (Foto: Gloria Fabijanić Jelović / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Svjetsko ornitološko prvenstvo održano je u nizozemskom gradu Zwolle, od 7. do 13. siječnja, pa je to bio i povod da u goste pozovemo dobitnike nagrada: Zdenka i Irenu Trdić - brončane i Željka Valjana - zlatnog, članove riječkog Društva za zaštitu i uzgoj ptica "Češljugar".

Na prvenstvu, na kojem se predstavljalo preko 25 tisuća ptica iz cijeloga svijeta, sudjelovali su i članovi
Udruge za zaštitu i uzgoj ptica "Češljugar": Željko Valjan, Alen Palmić, Zdenko Trdić, Marinko Petrović i Darko
Mičetić.

Dugogodišnje aktivno sudjelovanje i ove godine polučilo je izvanredan uspijeh. Naime, u iznimno velikoj konkurenciji, zlatnu medalju sa šarenim križancem češljugara i kanarinke osvojio je Željko Valjan i time postao svjetski prvak, a Zdenko Trdić osvojio je brončanu medalju s križancem rujnice i kanarinke.

I drugi članovi "Češljugara" postigli su zapažene rezultate sa svojim pticama. Treba spomenuti da je ukupno 16 uzgajivača ptica iz cijele Hrvatske poslalo na natjecanje 112 ptica te su osvojili 11 medalja (tri zlatne, četiri srebrne i četiri brončane), što je izvanredan uspjeh za članove Hrvatskog ornitološkog saveza.

Sada, nakon uspješne izložbene sezone, počinje priprema za novu uzgojnu sezonu 2019., a nakon što nove, mlade ptice stasaju, počinje novi ciklus izložbi koji završava u Portugalu, točnije na 68. Mondial Matosinhos 2020. godine u blizini Porta, u Portugalu.

Poslušajte razgovor:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.