Hrvatski radio

Radio Rijeka

Cijene goriva mogu se mijenjati više puta na dan

20.02.2014.

09:46

Autor: Hrvatski Radio

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U ponoć je stupio na snagu novi Zakon o tržištu naftnih derivata prema kojem će kompanije slobodno određivati cijene benzina. Građanima ostaje da izaberu najpovoljniju naftnu kompaniju, odnosno benzinsku postaju. Cijene će se moći mijenjati i više puta dnevno.

Iz resornog ministarstva tvrde kako će Vlada i dalje imati mehanizme zaštite potrošača: Vlada će moći, u cilju zaštite potrošača, uredbom propisati najvišu razinu maloprodajnih cijena za pojedine naftne derivate, za neprekinuto razdoblje od najduže 90 dana. Ta će se odredba primjenjivati samo u slučajevima izvanrednog i velikog poremećaja opskrbe tržišta nafte, izjavio je Tomislav Cerovec, glasnogovornik Ministarstva gospodarstva.

Ini pozdravljaju novu regulativu s obzirom na to da je takva praksa prihvaćena u većini zemalja Europske unije, kao što su primjerice Austrija, Njemačka ili Francuska. Smatramo kako je dolaskom konkurencije na domaće tržište to jedini logičan i prihvatljiv način jer je, zbog zakona ponude i potražnje, tržište ipak najbolji regulator i ujedno najprirodniji način formiranja cijene, priopćila je Ina.

Koja će biti nova cijena naftnih derivata građani će doznati već danas, a stručnjaci ističu kako će takvo tržište pridonijeti novim investicijama kao i dugoročnim pozitivnim efektima na gospodarstvo.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.