Hrvatski radio

Radio Rijeka

12:30 / 11.07.2019.

Autor: Nenad Lučić

Čišćenje rijeke Kupe: složen i težak posao, izvađeni tri tone teški trupci

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

"Veze prirode" naziv je prekograničnog Interreg projekta Hrvatske i Slovenije, iz čijeg će ukupnog proračuna od 2,5 milijuna eura oko 167 tisuća biti uložena na području Nacionalnog parka Risnjak. Pola toga iznosa namijenjeno je provedbi iznimno zahtjevnih radova na samom izvoru rijeke Kupe.

Na izvoru rijeke Kupe je, zbog uklanjanja posljedica nevremena, nužna čak i intervencija vrhunskog tima ronioca. Tijekom stradavanja šuma Gorskog kotara od vremenskih neprilika brojna su se stabla proteklih godina urušila u izvorišno jezerce rijeke Kupe, ističe Stjepan Grevinger iz Nacionalnog parka Risnjak. 

"U posljednje četiri godine su učestale elementarne nepogode prouzročile zatrpavanje izvora Kupe stablima. Na to su utjecali ledolom, vjetrolom i velike količine snijega. Izvor se počeo zatvarati uslijed smanjenog protoka zraka i vode. Dođe li u takvoj situaciji do još jedne nepogode, moglo bi doći do zagušenja izvorišta i još većih problema", istaknuo je Grevinger. 

A da do toga ne dođe, potrebno je odraditi vrlo složen i težak posao, kaže članica interventnog tima Đenis Barnjak. "Pogledamo li težinu trupaca, koja smo vadili, neka od njih bila su teža od tri tone. Zbog toga smo morali osigurati i tešku opremu poput dizalica, sajli i velikih padobrana, kojima trupce podižemo iz dubine. Preko tisuću kilograma opreme smo na vlastitim leđima donijeli na izvor kako bismo ovaj posao uskoro priveli kraju", kaže Barnjak.

Dodaje da pristupi li se poslu ozbiljno, opasnosti nema. "Međutim, podvodni radovi su vrlo iscrpljujući, posebno u iznimno hladnoj vodi kakvu imamo na izvoru Kupe. Njezina je temperatura 7 stupnjeva Celzijevih", zaključuje. 

Osim čišćenja izvorišta, projektom "Veze prirode" će se na području Nacionalnog parka Risnjak uređivati staništa vidre i leptira. Poslušajte:

Čišćenje izvora Kupe, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.