Hrvatski radio

Radio Rijeka

Cjepiva će nas ponovno zbližiti - moto je Svjetskog tjedna imunizacije

24.04.2021.

17:01

Autor: HRT - Radio Rijeka

Foto: Kristina Štedul Fabac / Pixsell

Foto: Kristina Štedul Fabac / Pixsell

Foto: - / -

Pod motom 'Cjepiva će nas ponovno zbližiti' počeo je Svjetski tjedan imunizacije 2021. Cilj programa koji se organiziraju posljednjega tjedna u travnju je promoviranje cjepiva u cilju zaštite svih generacija protiv različitih zaraznih bolesti. Poslušajte stručnjake i pogledajte edukativni video!

Hrvatsko imunološko društvo tim povodom podsjeća da nas već 200 godina cjepiva štite od smrtonosnih bolesti kakve su male boginje i dječja paraliza, pa će nam i sada pomoći da se vratimo u svijet u kojem možemo ponovno biti zajedno. 

Cjepiva se mijenjaju, napreduju, rastu, iskorjenjujući bolesti kao što su ospice i približavaju nas svijetu slobodnom od tuberkuloze i raka vrata maternice. Ulaganja u nova istraživanja omogućavaju revolucionarne pristupe razvoju cjepiva. 

Ali, naravno da ovih dana najviše govorimo, razmišljamo i pišemo o cjepivima protiv COVID-19 bolesti, pa su u Hrvatskom imunološkom društvu pripremili video u kojem govore o načinu reakcije našeg imuno sustava na susret s virusom i načinu na koji mu cijepljenje pomaže. 

U filmu govori imunolog s Medicinskog fakulteta u Rijeci dr. Felix Wensveen te dr. Bojan Polić s istog fakulteta s kojim smo o cijepljenju i cjepivima razgovarali u Klasi optimist, pa poslušajte i taj razgovor, a podsjećamo i da je o virusima, imunitetu i cjepivima u emisiji Akademskih kvarat ure govorio dr. Stipan Jonjić također s Medicinskog fakulteta u Rijeci:

Klasa optimist: Bojan Polić, pripremio Dražen Zima

Akademskih kvarat ure: Stipan Jonjić, pripremila Tatjana Sandalj

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.