Hrvatski radio

Radio Rijeka

Cres: zašita priobalnog mora

19.01.2014.

09:35

Autor: Damir Pijaca

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Preseljenjem poslovnih objekata Vodovoda i čistoće te Elektrovode iz centra grada Cresa početkom godine ostvario se tridesetogodišnji san njegovih stanovnika. Istovremeno, učinjeni su bitni koraci u zaštiti priobalnog mora.

Cilj preseljenja poslovnih objekata Vodovoda i čistoće te Elektrovode iz centra grada Cresa dio je cjelokupnog projekta Jadrana kojim se želi zaštititi kvaliteta morske vode. Zato će se takva i slična investiranja i dalje provoditi, vjerojatno sredstvima europskih fondova.

Narcizo Delsaso iz Hrvatskih voda, voditelj jedinice za provedbu projekta zaštite od onečišćenja u priobalnim gradovima kaže da se u Cresu: investiralo u uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, podmorski ispust dužine 1200 metara i nadzor. Ukupna vrijednost investicije u infrastrukturu odvodnje je 10 milijuna.

Zaštita mora posebice će doći do izražaja na području turističkog naselja Zaglav, lokaciji na koju su premještani poslovni objekti i postrojenja za odvodnju otpadnih voda iz centra Cresa. Tijekom ove godine poboljšanja sustava odvodnje na otoku Cresu bit će nastavljena u naselju Miholašćica spajanjem s Martinščicom. Time bi problem odvodnje otpadnih voda na tom dijelu otoka bio riješen, odnosno kvalitetno bi se saniralo najbitnije i najveće zagađivače.

Poslušajte što je tijekom obilaska pročišćivača na Zaglavu zabilježio Damir Pijaca:  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.