Hrvatski radio

Radio Rijeka

Creski semenj ili što je nama tradicija

05.08.2014.

12:20

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Počinje glavna ljetna fešta u Cresu – trodnevni Creski semenj. Semenj je vezan uz blagdan Gospe Snježne, titulara župne crkve i počeo je svečanom misom što ju je predvodio monsinjor Nikola Radić. Manifestacija traje do 7. kolovoza, a uz zabavni i sportski program, na glavnom gradskom trgu i rivi postavljen je sajam koji prvenstveno predstavlja autohtone otočne proizvode.

U Dekretu Republike Venecije 14. kolovoza 1543. je zabilježeno da je u Cresu bio Semenj. Trajao je osam dana tijekom kojih su vlasti izlagačima i prodavačima omogućile trgovanje bez plaćanja poreza. I to je najstariji dokument o creskom Semnju. Manifestacija je potom službeno regulirana carskom bulom Franje Josipa iz 1828. godine.

Kako je bilo na Semnju? Gužva! (Foto: Walter Salković)

Tradicionalna pučka svečanost je sve do II. svjetskog rata počinjala uz blagdan Gospe Snježne i trajala bi tri dana. Trgovi su bili ispunjeni štandovima, a već su tada trgovati dolazili čak i Kinezi. Na porporeli i portu bili su armižani bragoci, trabakuli puni lubenica i dinja. Zadnji dan semnja na pijaci se igrala tombola. Tradicija je obnovljena 1990., manifestacija je dobila i turistički karakter, ali se na obavljenu trgovinu uredno plaća porez.

Ove godine je u Creskom muzeju otvorena izložba Crkve i kapele cresko-lošinjskog arhipelaga. Autorica Inge Solis, uz suradnike Eduarda Dajčmana, Karlu Glavočić, Bernarda Solisa i Sunčanu Dundov, predstavlja 110 crkava i kapela u različitim stanjima očuvanosti i iz različitih razdoblja. Izložba ostaje otvorena tijekom kolovoza i rujna.

Sinoć su koncert održale creske klape Burin, Senjal i Teha. Ponovno će nastupiti u četvrtak, a u međuvremenu Cresane i njihove goste zabavljat će Marijan Ban i Diktatori te Opća opasnost. Posljednjeg dana Semnja održat će se i tradicionalna tombola te podjela medalja i pehara najboljima u raznim sportskim natjecanjima koja se ovih dana održavaju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.