Hrvatski radio

Radio Rijeka

Cvjetnica - blagdan nade

13.04.2014.

12:30

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nedjelju pred Uskrs kršćani slave Nedjelju Muke Gospodnje ili Cvjetnicu. Riječki nadbiskup Ivan Devčić predvodio je procesiju Rijekom do katedrale sv. Vida, a onda i misu u riječkoj prvostolnici.

Papa Franjo je s mise koju je održao pred oko 100 tisuća ljudi na Trgu Svetog Petra pozvao sve kršćane da se zapitaju jesu li nalik onima koji su izdali Isusa ili skupini odvažnih koji su mu ostali vjerni. Gdje je moje srce, komu iz Evanđelja nalikujem, pitanje je koje će nas pratiti čitav predstojeći tjedan, rekao je Sveti Otac ozbiljna glasa u potpunosti improviziravši današnju propovijed. Tko sam ja pred Isusom koji trpi?, rekao je, a njegovo je pitanje izazvalo gotovo opipljivu uznemirenost među okupljenim vjernicima.

Na Cvjetnicu se Crkva sjeća Isusova trijumfalnog ulaska u Jeruzalem dan prije Pashe što je opisano u sva četiri evanđelja. Kako je to nedjelja nakon koje slijedi Veliki tjedan, tako je to i sjećanje na Isusovu muku koja je slijedila poslije tog trijumfa.

Isusa je narod, opisuje Biblija, dočekao mašući palminim i maslinovim grančicama, stoga procesija s blagoslovljenim palminim i maslinovim grančicama prije jedne mise na Cvjetnicu. Tijekom mise se čita ili pjeva izvještaj o Isusovoj muci iz Evanđelja. Prema običaju vjernici blagoslovljene grančice odnesu domovima, gdje su, i kad se osuše, podsjetnik na vjernost Isusu do iduće Cvjetnice.

 Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.