Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dan crvenih haljina - podrška ženama koje su preboljele moždani udar

01.02.2019.

14:31

Autor: Vladimir Jurić, Tatjana Sandalj

Foto: Robert Anić / Pixsell

Foto: Robert Anić / Pixsell

Foto: - / -

Prvog petka u veljači obucimo crveno i podržimo žene koje su preboljele moždani udar! Dan crvenih haljina je međunarodna manifestacija koja se, u organizaciji Hrvatskog neurološkog društva HLZ-a, prvi put obilježava u Hrvatskoj i u Rijeci.

Svake godine moždani udar ubije dvostruko više žena nego karcinom dojke.

Dan crvenih haljina je zdravstveno-edukativna akcija pokrenuta u SAD-u, posvećena osvješćivanju javnosti o specifičnostima cerebrovaskularnih i kardiovaskularnih bolesti kod žena.

Edukacijama i povećanjem svijesti o riziku moždanog udara kod žena te promjenom životnih navika, smanjena je smrtnost žena od moždanog i srčanog udara za 30 posto.

Žene imaju specifične rizične čimbenike: visoki tlak u trudnoći ili korištenje oralnih kontraceptiva uz pušenje.

Podaci govore da je moždani udar, u dobi od 20. do 39. godina, dvostruko češći kod žena nego kod muškaraca. Kod žena, nesanica i razdražljivost mogu prethoditi tjednima prije moždanog udara. 80 posto moždanih udara može se prevenirati promjenom životnih navika i kontrolom rizičnih čimbenika, povišenog tlaka i šećera. 

66 posto onih koji dožive moždani udar više nije radno sposobno!

Klinika za neurologiju KBC-a Rijeka i Katedra za neurologiju Medicinskog fakulteta prvi su se put priključili obilježavanju Dana crvenih haljina te su na Korzu postavili edukativni štand na kojem su, uz informacije, ponudili izračun individualnog rizika od moždanog udara.

Akciju komentira dr. Vladimira Vuletić, pročelnica Klinike za neurologiju KBC-a Rijeka, poslušajte:

Foto: Vladimir Jurić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Vladimir Jurić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.