Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dan kada su na Kantridi padale stijene

09.09.2014.

15:40

Autor: Alen Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na današnji dan 9. rujna 1962. godine na stadionu Kantrida zamalo je izbjegnuta tragedija. Igrao se jadranski derbi između Rijeke i Hajduka, a sa stijena Kantride odlomio se komad stijene koji je pao među gledatelje. U metežu koji je nastao, 96 osoba je bilo ozlijeđeno, od kojih 10 teže.

Sve je dobro završilo, iako se u prvi mah spominjalo kako ima i mrtvih, ali srećom, brojale su se samo ozljede. Prema novinskom izvještaju iz tog vremena, nakon odrona zavladala je panika pod stijenama na sjevernom stajanju koje je, kao uostalom i cijeli stadion, bilo skroz popunjeno.

Netko je poviknuo: Pada kamenje!, sjeća se na stranicama Fluminensie riječki povjesničar Goran Moravček, a masa je nakon tog povika krenula prema terenu. Najteže su u toj gužvi prošli gledatelji uz samu ogradu koja je, srećom, popucala, pa nitko nije prignječen. Ozlijeđeni su prebačeni u riječku i sušačku bolnicu, a utakmica je ipak odigrana. Rijeka je slavila pobjedu nad Hajdukom od 4:0 golovima Zadela (2), Veselice i Lukarića.

Inače, u toj sezoni 1962./63., kažu službene stranice kluba s Kantride, broj klubova u ligi smanjen je na samo 14. Bilo je to teško prvenstvo za Rijeku koja završava na desetom mjestu. Najbolji riječki rezultati te sezone bili su baš taj 4:0 protiv Hajduka na Kantridi, zatim pobjeda nad Hajdukom od 2:0 u Splitu te pobjeda rezultatom 1:0 protiv Crvene zvezde na domaćem terenu.

U emisiji Tri zmaja pitali smo Vas: koliko je bilo gledatelja na tom jadranskom derbiju na današnji dan prije 52 godine?Točan odgovor je - pet tisuća.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.