Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dan moždanog udara: brza reakcija na simptome spašava živote!

26.10.2020.

14:35

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka

Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Moždani udar je prvi uzrok invaliditeta i drugi uzrok smrtnosti u Hrvatskoj. Stoga se pridružujemo obilježavanju 29. listopada kao Svjetskog dana moždanog udara, ove godine uz moto "Vrijeme je mozak" koji upozorava da je najvažnija brza reakcija pacijenta, okoline i liječnika na prve simptome.

U jednoj minuti propada i do dva milijuna moždanih stanica! Stoga je od životne važnosti vrijeme reakcije na prve simptome moždanog udara koji su utrnulost i oduzetost lica, asimetrija lica, utrnulost dijela dijela, konfuzan i nerazumljiv govor, iznenadni gubitak vida (posebno na jedno oko), gubitak svijesti.

Moždani udar je hitno stanje koje nastaje kada je dotok krvi i hranjivih tvari u dio mozga prekinut ili jako smanjen i zbog toga dolazi do oštećenja i odumiranja živčanih stanica u zahvaćenim dijelovima mozga. Posljedica su, u najmanju ruku, oslabljene funkcije kojima oštećeni dijelovi mozga upravljaju.

Javnozdravstvenim akcijama što su održane ranijih godina povećan je broj osoba koji su se sa simptomima moždanoga udara na vrijeme javljali Klinici za neurologiju riječkog KBC-a. Prije nekoliko godina liječnici su mogli računati da će, od ukupnog broja pacijenata s moždanim udarom, jedna trećina imati osjetne posljedice, jedna trećina preživjeti bez posljedica i jedna trećina umrijeti. Danas je broj pacijenata koji se uspješno oporave 70 posto! 

Osjetne posljedice, primjerice, znače da je među korisnicima usluge za njegu i pomoć u kući koju pruža Grad Rijeka u svom socijalnom programu, velik broj osoba koje su preživjele moždani udar, ali sa značajnim oštećenjima koji im narušavaju kvalitetu života i mogućnost da samostalno skrbe o sebi.

Bez obzira na pandemiju, izuzetno je važno javiti se čim prije nakon što uočimo simptome moždanog udara u hitni medicinski trakt ili na telefone 112 ili 194. Liječenje mora početi unutar četiri i pol sata od pojave prvih simptoma!

Vrijeme je mozak, a više o simptomima, prevenciji i liječenju možete čuti na štandu što će na riječkom Korzu biti postavljen u četvrtak 29. listopada od 10 sati. 

Istoga dana u podne, u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja, predavnja će održati dr. David Bonifačić koji će govoriti o zbrinjavanju aktunih moždanih udara za vrijeme COVID-19 pandemije, a o mehaničkim trombektomijama (vrsta zahvata kojom se može pomoći dijelu pacijenata koje pogodi moždani udar) kod akutnog moždanog udara za vrijeme pandemije u KBC-u Rijeka govorit će dr. Slavica Kovačić

Zbog epidemioloških uvjeta, organizatori mole da dolazak na predavanje najavite na neurologija@kbc-rijeka.hr.

Zašto je vrijeme mozak, poslušajte više i u prilogu:

Vrijeme je mozak, pripremila Tatjana Sandalj

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.