Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dan nestalih osoba - uvijek prijavite sumnju na nestanak!

30.08.2014.

13:23

Autor: Borna Šmer

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Primorsko-goranskoj županiji nestalom se smatra 71 osoba, a u Hrvatskoj se traga za ukupno 2509 osoba, čiji su profili objavljeni u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba - NENO, upozorava policija na Međunarodni dan nestalih osoba.

Obilježavanje Dana nestalih osoba širom svijeta prilika je da se senzibilizira javnost i da se potakne međusobna suradnja, ne samo među pripadnicima nadležnih službi, već i među građanima. Svatko može i mora prijaviti nestanak osobe i time olakšati posao policiji, gorskoj službi spašavanja i Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje, kaže voditelj Odjela kriminalističkih evidencija PU primorsko-goranske Pero Kordić.

U Hrvatskoj se danas traga se za 2509 osoba, čiji su profili objavljeni u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba, a u Primorsko-goranskoj županiji nestalom se smatra 71 osoba. Od toga broja, devet osoba traži se još od Domovinskog rata.

Nestalima se smatraju svi koji se svojevoljno ili prisilno udalje od mjesta boravka, odnosno prebivališta. Razlozi odlaska su različiti: bilo da se radi o psihički nestabilnim osobama, problemima u obitelji, školi itd. Nestankom se smatra i udaljavanje iz odgojnih, zdravstvenih te psihijatrijskih ustanova.

Kada prijavite nestanak člana obitelji, prijatelja ili nekoga za koga smatrate da mu se što dogodilo, policija svakom slučaju pristupa na isti način, nevažno je radi li se o punoljetnoj ili maloljetnoj osobi. Što više informacija, to bolje, kaže Pero Kordić iz PU primorsko-goranske, a u potragu se često uključuju brojne službe:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.