Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

18.11.2014.

07:36

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Opsada Vukovara trajala je 87 dana. JNA i srpske paravojne snage grad su razarale od 25. kolovoza do ulaska u grad 18. studenoga 1991. godine. Uslijedila su brojna ubojstva i progoni hrvatskoga stanovništva. Procjenjuje se da je stradalo više od tri tisuće ljudi.

Tijekom tih 87 dana 1800 boraca ZNG-a i policije te dragovoljaca HOS-a ustrojenih u 204. vukovarsku brigadu branilo je grad svakodnevno izložen topničkim napadima JNA i srpskih paravojnih postrojbi. Topništvom je Vukovar gotovo posve razoren, a nakon sloma obrane grada počinjeni su neviđeni pokolji i progoni tisuća civila, od kojih se za mnoge i danas ne zna gdje su.

Hodnjom u Koloni sjećanja duž pet i pol kilometara dugog puta od vukovarske bolnice do Memorijalnoga groblja žrtava Domovinskog rata, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća državnih i drugih izaslanstava te misom zadušnicom u Vukovaru će se danas obilježiti Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine. Hrvatski državni sabor Dan je proglasio odlukom iz 1999. godine i njome je određeno da se dostojanstveno i primjereno oda počast svim sudionicima obrane toga grada.

Po podacima vukovarske bolnice, do sloma obrane grada poginule su 1624 osobe, a ranjeno ih je više od 2500. U srpske koncentracijske logore odvedeno je oko pet tisuća zarobljenih branitelja i civila, a iz grada je prognano oko 22 tisuće Hrvata i ostalih nesrba.

Od 22000 prognanika u Vukovar se vratilo manje od 60 posto. Po prvim rezultatima popisa stanovništva iz 2011. godine, u gradu Vukovaru živjelo je 28016 stanovnika, a prije Domovinskog rata u njemu je živjelo nešto više od 44000 stanovnika.

Vukovarska ulica u Rijeci i danas je mjesto odavanja počasti poginulim herojima Vukovara, ali i svim stradalima u Domovinskom ratu, gdje će mnogi zastati zapaliti svijeću. Kod armadinog murala, pripadnici Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskoga rata u 18 će sati paljenjem svijeća odati počast žrtvama grada heroja.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina danas je u Vukovaru da bi odao počast žrtvama u gradu-heroju. Jučer je izrazio žaljenje zbog politiziranja obljetnice: ''Kada je desnica na vlasti, ljevica je pristojna, jer izabranu vlast treba poštovati.'' Komadina se nada jedinstvenoj koloni, poslušajte izjavu:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.