Hrvatski radio

Radio Rijeka

15:51 / 07.03.2017.

Autor: Tatjana Sandalj

Dan žena: Moramo više odlučivati, a manje se smješkati s reklama

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

8. ožujka svijet obilježava Međunarodni dan žena. Dio žena misli da smo na prvu i pravu simboliku dana – zaboravili. Uz Međunarodni dan žena na riječkom Korzu protestna akcija "Kruh i ruže" i podsjećanje na poštivanje ljudskih prava.

Nema kruha? Jedite kolače! – iz povijesne anegdote do fritula na burnom Korzu što su ih, uz letke, nudile članice Centra za participaciju žena u društvenom životu iz Rijeke podsjećajući na nekoliko činjenica: ako netko treba dobiti otkaz, žene su prve na popisu; 75 posto žena je privremena radna snaga; 82 posto žena u trgovini i ugostiteljstvu rade na određeno; trećina zaposlenih žena doživjela je neki oblik spolne diskriminacije...

Međunarodni dan žena je: posao od kojeg će žene moći živjeti, veće sudjelovanje žena u javnom i društvenom životu i na mjestima odlučivanja, život bez nasilja, podjela rada u obitelji, obrazovanje bez predrasuda, sigurna i dostupna zdravstvena zaštita, provođenje zakonske i nacionalne politike o ravnopravnosti spolova.

108 godina prošlo je od velikih prosvjeda za pravo glasa ženama u New Yorku. U međuvremenu žene su dobile pravo glasa, ali se malo toga drugog promijenilo, istaknula je predsjednica Centra Antonija Pintar. Štoviše, za Hrvatsku stvari izgleda idu nizbrdo jer smo sa 16. mjesta na listi Svjetskog ekonomskog foruma prema rodnoj ravnopravnosti i uključivanju žena u politički život, pali na 68. mjesto.

Podaci za Europsku uniju kažu da 40 posto žena uspješno završava fakultet, u odnosu na 32 posto muškaraca. A ipak, samo ih je 8,9 posto u upravnim odborima i 2,4 posto na čelnim pozicijama kompanija. 

Ima žena na reklamama, smješkaju se s ekrana i pozornica, ali ih u areni u kojoj se odlučuje ima - premalo. Malo je žena u aktualnom sazivu Sabora, a pred nama su lokalni izbori pa bi bilo lijepo, misli Pintar, da žene ne budu na izbornim listama samo zbog zakonske kvote. Podaci nisu ohrabrujući: pet je županica bilo na čelu lokalnih samouprava u ovom mandatu, ali je četvrtina dožupanskih mjesta bila u ženskim rukama.

Ni u mirovini ravnopravnosti nema. Gordana Petrović, koja vjeruje da će se žene još dugo morati boriti za pravu ravnopravnost, ističe da muškarci imaju 13 posto veće mirovine, što znači da prosječno dobivaju tri mirovine više godišnje. 

Međunarodni dan žena već 108 godina podsjeća da ravnopravnost žena i muškaraca nije nikakvo žensko pitanje, nego uvjet društvene pravde. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.