Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dani Slavonije u Rijeci: kulen, čvarci, švargli, medenjaci, kolači...

11.09.2014.

12:48

Autor: Borna Šmer

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Udruga „Panonija“ okuplja branitelje proizvođače iz Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije, a danas su se okupili na Trgu 111. brigade Hrvatske vojske kako bi promovirali ono najbolje što Slavonija i Baranja nude.

Tridesetak izlagača izložilo je svoje domaće proizvode: od slanine, čvaraka, kulena do kolača i tradicijskih rukotvorina karakterističnih za to područje. 

Građanima Rijeke, a posebno turistima, želimo pokazati ono najbolje što Slavonija i Baranja imaju, i sve spravljeno na tradicionalan ekološki način. Bit će prikazano spravljanje čvaraka na trgu, koje će posjetitelji moći kušati i kupiti. Restoran Aquarius iz Bošnjaka priprema čobanac i kotlovinu, naravno, uz zvuke tamburica, zadovoljno nam je kazao predsjednik udruge Panonija Pavo Baotić.

Okupili su se proizvođači raznih delicija, prije svega suhomesnatih prerađevina, domaćih kolača, meda, vina, voćnih rakija i likera, tradicijskih rukotvorina i drugih proizvoda specifičnih za Slavoniju i Baranju. Zajedničkim su snagama krenuli u osvajanje tržišta i upoznavanje drugih dijelova Hrvatske s tradicijskim i gastronomskim potencijalima svoga kraja. 

Dani Slavonije traju do 14. rujna, a šator je za sve zainteresirane otvoren svakog dana od 9 do 20 sati. Više o Sajmu rekli su nam predsjednik udruge Pavo Baotić te izlagači Antun Franjić i Neda Damjanović:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.