Hrvatski radio

Radio Rijeka

Danijel Frka: Jadran nije najljepše more na svijetu, ali nudi bogatstvo

17.04.2016.

14:16

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U našem studiju na nedeljnom obedu imali smo Frku. Danijela Frku. Od mladosti se bavi istraživanjem potopljenih brodskih olupina u Hrvatskoj i svijetu. Odnedavno se bavi i paraglajdingom, a u Rijeci ga poznajemo i kao nekadašnjeg direktora Rijeka prometa.

S prezimenom našega gosta, Kraljevičanina Danijela Frke mnogi se šale. Njegov je otac, kaže, iz Sali na Dugom otoku, ali davno je na Kvarner "došal delat frku". More je Danijelu duboko pod kožom od malih nogu: uz tatu pomorca i brata koji danas plovi na kruzeru, i sam je htio upisati pomorsku školu u Bakru. Roditelji su ga odgovorili i završio je Sušačku gimnaziju te potom studij prometa u Zagrebu.

Za hobi kojim se i danas bavi Frka se zainteresirao još u petom razredu osnovne škole, kada je na dar dobio knjigu SOS na Jadranu o pomorskim nesrećama. Pročitao ju je, kaže, u nekoliko dana i potom još dvadesetak puta. Čvrsto je odlučio da će se baviti istraživanjem olupina, pa je čim je napunio 18 godina položio tečaj ronjenja s bocama. 

Prvi uron bio mu je i najveće razočaranje jer su on i društvo s kojim je pošao roniti od jednoga iskusnog ronioca dobili pogrešnu lokaciju broda Peltastis potopljenog 1968. između Šila i Crikvenice. Nisu ga pronašli, ali uporni Frka došao je do točnih koordinata i ponovno zaronio. Ovaj put očarala ga je dobro očuvana olupina na tek petnaestak metara dubine. I danas je jedna od najpopularnijih u Kvarneru.

Jadransko more nije najljepše na svijetu, govori Danijel Frka, iako bez dvojbe jest jako lijepo. Uvijek je bilo prometno i u njemu je od antike do danas, u protekla tri tisućljeća, potopljeno nekoliko tisuća brodova. To privlači brojne strane turiste. Posebno je važno čuvati taj ogroman podmorski muzej jer kada bi svaki ronilac uzeo poneki eksponat, naša djeca ne bi više imala što vidjeti.

Svoja je iskustva u suautorstvu s Jasenom Mesićem Frka pretočio i u knjigu Blago Jadrana. U njoj je detaljno obrađeno 56 ronilačkih lokacija brodskih olupina. Napravio je i serijal televizijskih dokumentarnih emisija Tajne Jadrana. Žao mu je što ni nakon desetak godina od snimanja nema novih sličnih projekata na HRT-u, iako Jadransko more ima još puno toga za pokazati.

Uz nedeljni obed domaćin Mario Lipovšek Battifiaca ćakulao je s Danijelom Frkom i o mnogim drugim zanimljivim temama, kao što je njegova struka - cestovni promet, nadzorne kamere i prometna rješenja u Rijeci... Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.