Hrvatski radio

Radio Rijeka

Darivatelji krvi: dovoljno je pružiti ruku, dati dio sebe!

25.10.2014.

11:00

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Hrvatskoj se godišnje prikupi 180 tisuća doza krvi, od toga više od devet tisuća na riječkom području. Darivatelji krvi u Hrvatskoj danas slave svoj dan. 139 darivateljica i darivatelja koji su nesebično darovali krv od 35 do čak 150 puta priznanja će primiti danas na svečanosti u lovranskom hotelu ''Excelsior''.

Danom darivatelja krvi Hrvatski Crveni križ prisjeća se prve organizirane akcije darivanja krvi, 25. listopada 1953. godine, nakon nesreće u Željezari Sisak. Dakle, već šest desetljeća Crveni križ organizira akcije darivanja krvi vodeći se načelima dobrovoljnosti, anonimnosti i solidarnosti.

  Dobitnici državnog odlikovanja (Foto: www.predsjednik.hr) 

Uoči Dana darivatelja krvi predsjednik Republike Ivo Josipović uručio je odlikovanja Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske ženama koje su više od 75 puta dale krv, te muškarcima koji su to učinili više od 100 puta. Odličje je dobilo i petnaestero darivatelja krvi s riječkog područja. 

85 posto darivatelja su muškarci, 15 posto žene, a oko sedam posto doza krvi godišnje prikupi se od onih koji krv daruju prvi put. U Rijeci djeluje Klub 25 u kojem se okupljaju mladi darivatelji. Oni, u suradnji s riječkim Društvom Crvenog križa, u osnovnim i srednjim školama održavaju predavanja i prezentacije da bi mlade potakli na darivanje krvi. Dugogodišnja darivateljica krvi Lorena Marotti mladima poručuje: da bi drugima pomogli ne moraju učiniti ništa veliko, ništa strašno za njih. Dovoljno je pružiti ruku, dati dio sebe, dati krv i time će i sebi darovati veliku sreću.

Draginja Begović darovala je krv 75 puta, a Žarko Komadina 103 puta, a s njima je uoči odlaska u Banske dvore razgovarala Biserka Belić. Darivateljima je njihov dan čestitala predsjednica županijskog društva Crvenog križa Iva Josipović. Poslušajte:   

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.