Hrvatski radio

Radio Rijeka

Definirane glavne točke zaštite Rječine?

09.02.2014.

15:23

Autor: Damir Pijaca

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Rječinu, najznačajniji vodotok Hrvatskog primorja, duljine oko 19 km, čije se ušće nalazi u samom središtu Rijeke, potrebno je što prije zaštititi. Osim što prijeti poplavljivanjem, uz Rječinu je vezan i problem izvora pitke vode kojeg ugrožava nelegalno odlagalište otpada Dubin u Dražicama, a moguće i budući Centar za gospodarenje otpadom. Čulo se to, među ostalim, na tribini naziva ''Kako zaštiti Rječinu'' održanoj u općini Jelenje.

Bez sumnje, Rječina je sigurno jedna od najvećih vrijednosti Kvarnera. Njezin izvor je krško vrelo smješteno u podnožju planina Gorskog kotara koji podzemnu vodu iz krškog zaleđa već stotinjak godina daje na korist čovjeku.

Uz činjenicu da kvalitetu pitke vode već ugrožava nelegalno odlagalište otpada Dubin u Dražicama, još veća briga mogao bi postati planirani županijski Centar za gospodarenje otpadom Marišćina na području općine Viškovo. Što se potonjeg tiče, postoji vrlo ozbiljna hipoteza da, ekološki gledano, mikrolokacija Marišćina nije dobro odabrana. 

Osim kao izvor pitke vode, tok Rječine se, zahvaljujući brani i akumulaciji izgrađenima u srednjem dijelu njezina toka, koristi i za proizvodnju električne energije. Isto tako, u cilju zaštite od poplava, početkom dvadesetog stoljeća, izvedeni su građevinski radovi na dijelu korita na ušću te u sredini toka Rječine. Međutim, novija istraživanja su pokazala da opasnost nije posve uklonjena, jer zbog niza nepovoljnih okolnosti korito Rječine može biti zatrpano, prirodne brane srušene, a vodeni val može se širiti sve do ušća.

Rječina će biti dobra prema nama onoliko koliko mi budemo dobri prema njoj. Tribinu u Jelenju pratio je Damir Pijaca: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.