Hrvatski radio

Radio Rijeka

Djeca Doma mladih izradila kućice za riječke mačke

22.12.2022.

12:22

Autor: Ivan Ribarić

Gradske mačke

Gradske mačke

Foto: HRT / HRT

U suradnji Doma mladih i Grada Rijeke na petnaest su lokacija u gradu izrađene i postavljene kućice za slobodno živuće mačke.

Kućice je izrađivalo petnaestero djece u dobi od 8 do 13 godina, a cilj je bio naučiti djecu obradi drva te razviti empatiju prema životinjama. 


Projekt u vrijednosti 20.000 kuna podržao je Grad Rijeka, a izrada kućica trajala je 6 mjeseci. Djeca su tijekom tog vremena, uz voditeljicu, izrezivali pojedine djelove kućica te ih spajali ljepilom i šarafima kako bi bile što otpornije prilikom izlaganja vremenskim uvjetima na području Rijeke. 


Zelena boja odabrana je tako da se uklapa u okoliš, a šapice na krovu kućice su dodatno istaknute u crvenoj boji, izrađene od šperploče modelarskim alatima koji su prilagođeni djeci i koja ih redovito koriste. 


Kućice će biti postavljene na ukupno 15 lokacija u Rijeci, među kojima su park iznad Boćarskog kluba Pećine, šumarak na Šetalištu Joakima Rakovca, u blizini OŠ Trsat, u zelenoj oazi ispred crkvenih zidina kod Kosog tornja, te na Zametu, Gornjoj vežici,Biviu, Drenovi, Srdočima, Podvežici, Vežici i Krimeji.


Zašto će ove kućice biti korisne objasnila je pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Karla Mušković:


Karla Mušković o kućicama za mačke

Kućice za mačke

Kućice za mačke

Foto: Ivan Ribarić / Radio Rijeka

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.