Hrvatski radio

Radio Rijeka

Djeca s posebnim potrebama ostaju bez asistenata

03.11.2014.

16:18

Autor: Blanka Uzelac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministarstvo obrazovanjaje u županijama koje su prošle na natječaju EU-a odbilo financiranje asistenata udrugama koje su se javile za financiranje po drugom natječaju. Zbog takvih odluka od danas je na desetke asistenata dobilo otkaze, a djeca su ostala bez prijeko potrebne pomoći.

Djeca s posebnim potrebama u Osnovnoj školi Gornja Vežica, njih 33, od danas rade sa samo 11 asistenata u nastavi jer je Ministarstvo obrazovanja odustalo od sufinanciranja toga vrlo važnog nastavnog kadra. 

S obzirom da 33 učenika s posebnim potrebama pohađa školu Gornja Vežica, asistente u nastavi plaćaju Grad Rijeka, Općina Kostrena i Udruga s dječjom i cerebralnom paralizom, i to njih 11. 

Treba napraviti točnu analizu koliko je asistenata potrebno, kaže pročelnica odjela za školstvo Grada Rijeke Sanda Sušanj. „Treba procijeniti vrstu i stupanj tjelesne teškoće, s ozbirom da je katkada potreban jedan pomoćnik za jednog učenika, a katkada je jedan asistent dovoljan za dva do tri učenika“, kaže Sušanj. Opširnije javlja Blanka Uzelac:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.